Mest og best reker for pengene

Store, små, frosne og ferske. Hva får vi for pengene?

Nam, nam! Det smaker godt med reker om sommeren. Ekstra godt om du velger ferske reker. Vi har brukt avokado, vårløk, dill, sitron, majones og pepper som tilbehør i vår smaksvurdering. Foto: Tuva Moflag
Nam, nam! Det smaker godt med reker om sommeren. Ekstra godt om du velger ferske reker. Vi har brukt avokado, vårløk, dill, sitron, majones og pepper som tilbehør i vår smaksvurdering. Foto: Tuva Moflag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn er glade i reker, og vi spiser ekstra mye på våren og sommeren. I 2012 var nordmenns hjemmekonsum av reker på hele 7.244 tonn ifølge tall fra Norges sjømatråd.

Reker kommer i både fersk og frossen tilstand, samt i små og store størrelser. Prisene varierer like sterkt som rekene. Men har det egentlig noe å si hva man velger? Vi har skrelt reker fra tre forskjellige butikker og sett hva vi har endt opp med.

Rema 1000 er best på pris og Ultra er best på smak. Coop Extra taper på begge områder.

Les også: Coop overvåker handlekurven din

Over 500 kroner kiloen

Så mye hadde jeg. Foto: TUVA MOFLAG
Så mye hadde jeg. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer


Vi startet med en kilo reker fra hver av butikkene og sjekket hvor mye de samme rekene veide ferdig skrelt. Rema 1000-rekene er frosne og veier 274 gram etter at rogn og skall er fjernet, mens de ferske Ultra-rekene veier 376 gram. Her skiller det altså over 100 gram mellom minste og største nettomengde.

De frosne rekene er veid i frossen tilstand, og de ferske rekene i kald men fersk tilstand. Altså er alle veid i samme tilstand som de blir kjøpt og betalt for.

Så mye fikk jeg igjen. Foto: TUVA MOFLAG
Så mye fikk jeg igjen. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer

Størrelseangivelsen sier hvor mange reker det går på en kilo. Jo høyere tall, jo mindre er rekene. Det var Coop Extra som hadde de største rekene i denne smaks- og pristesten.


Rema 1000-reker

 • Frosne reker størrelse 70/90
 • Kilopris: 59 kroner
 • Nettovekt: 274 gram
 • Korrigert kilopris: 215,33 kroner

Coop Extra-reker
 • Frosne reker størrelse 50/70
 • Kilopris: 176,80
 • Nettovekt: 320 gram
 • Korrigert kilopris: 552,5 kroner

Ultra-reker
 • Ferske reker størrelse 110/140
 • Kilopris: 199 kroner
 • Nettovekt: 376 gram
 • Korrigert kilopris: 529,26 kroner

Til tross for at det ble mest svinn på Rema 1000-rekene, er dette de klart billigste rekene i vår sammenligning med en nettopris på 215,33 kroner. Dette kommer av at kiloprisen i utgangspunktet var langt lavere. Ultra og Coop Extra er henholdsvis 145 prosent og 157 prosent dyrere.

Les også: Tre for to er ofte et dårlig tilbud

Ferske er best

Men hva med smaken? Vi har satt sammen et smakspanel bestående av seks personer fra 14 til 42 år. To kvinner og fire gutter/menn. Fire i panelet testet blindt, mens «rekepellerne» visste hvilke som var frosne og ferske.

Fire av seks synes at de ferske rekene fra Ultra smaker best. De har dessuten en konsistens som er lett å tygge. Disse rekene tok det imidlertid svært lang tid å skrelle da de var veldig små og virket skjørere. Ultras reker var de klart minste.

Les også: Vi har testet middagsposer – denne bør du kjøpe

Tyggemotstand

Legg en stekeplate under avispapiret, så slipper du så mye søl. Foto: TUVA MOFLAG
Legg en stekeplate under avispapiret, så slipper du så mye søl. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer

Blant testpanelet var det en som syntes at rekene fra Rema 1000 var best og en som syntes at Coop Extras reker var best. Selv om flesteparten foretrakk de ferske rekene og syntes de frosne ble litt seige, mente en av smakerne at det var fint med litt tyggemotstand. Rema 1000-rekene ble rangert som nest best (flest andreplasser og en førsteplass).


Rekene er tint på stekeplater med avispapir. De tiner raskt og er svært lette å skrelle. Coop Extras reker er store og fine, og her går skrellejobben fortest unna. Rema 1000-rekene er mindre og tar noe lengre tid å skrelle, men fortsatt mye raskere og enklere enn de ferske rekene fra Ultra.

Begge variantene av frosne reker hadde ganske mye rogn. Dette er nok noe av forklaringen på hvorfor det var mer svinn her enn på de ferske rekene i vår sammenligning.

Ultra-kokk Jørn Sønderup anbefaler å tine rekene i saltlake. Foto: Tuva Moflag
Ultra-kokk Jørn Sønderup anbefaler å tine rekene i saltlake. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Handlevogntrøbbel? Her slipper du å lete etter tieren

Beste kjøp

Vårt smakspanel anser de ferske rekene som best både alene og med tilbehør. Med tilbehøret rangerer panelet forskjellen mellom rekene mindre, da det er flere andre ingredienser som påvirker både smak og konsistens på smørbrødet. Tatt i betraktning at nettoprisen på Ultra-rekene er 145 prosent høyere, vurderer vi Rema 1000-rekene som det beste kjøpet.

Unngå svindel: Har du brukskontoen full av ferie- og skattepenger bør du flytte dem til en annen konto snarest


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!