<strong><b>VI HARRYHANDLER SOM FØR, IFØLGE GRENSEBUTIKKENE:</strong></b> Noe av forklaringen kan være de økte norske matvareprisene, uttaler Ole Jörgen Lind, butikksjef hos Maximat Nordby. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
VI HARRYHANDLER SOM FØR, IFØLGE GRENSEBUTIKKENE: Noe av forklaringen kan være de økte norske matvareprisene, uttaler Ole Jörgen Lind, butikksjef hos Maximat Nordby. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

- Merker ingen forskjell

Nå er svenskekrona mer verdt enn den norske, men ifølge grensebutikkene harryhandler vi som før.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge statistikk fra Norges Bank, er det hele 23 år siden svenskekrona var mer verdt enn norskekrona, men nå er vi altså der igjen:

Per 29. september er kursen på svenske kroner 101,37 norske kroner. Sist gang kursen på svenskekrona var over 100, var i november 1992, da var kursen 104,25 (kurs per november 1992 er månedskurs, mot dagens kurs som er nettopp dagens kurs.)

- Den lave kronekursen gjør at det er mindre å hente på å handle i Sverige. Regner man inn bruk av tid og drivstoff, kan vinningen fort gå opp i kjøringen, sier Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i hovedorganisasjonen Virke, i en pressemelding.

Virke oppfordrer regjeringen til å fjerne avgiften på drikkevareemballasje, og hevder at dette vil kunne bremse grensehandelen betydelig.

LES OGSÅ: På harryhandel? Betal alltid i norske kroner!

- Følger med

<strong><b>- FREMDELES MYE Å SPARE:</strong></b> Henrik Almqvist, markedssjef for Eurocash-gruppen, hevder det fremdeles er mye å spare på å handle mat i Sverige. Foto: EUROCASH
- FREMDELES MYE Å SPARE: Henrik Almqvist, markedssjef for Eurocash-gruppen, hevder det fremdeles er mye å spare på å handle mat i Sverige. Foto: EUROCASH Vis mer


Ifølge grensehandelsbutikkene, er det imidlertid ingen store endringer å spore i nordmenns grensehandel.

- Vi merker veldig små endringer i nordmennenes handlemønster. Konkurransen på grensen har helt klart blitt hardere med et større antall aktører som kjemper om de samme kundene, uttaler Henrik Almqvist, markedssjef for Eurocash-gruppen, til Dinside.

- Svingningene er fortsatt lave og alle vet at svenske priser ligger i snitt 30-40 prosent under norske - og dette er uavhengig av om HSH og norske medier prater om valutaen.

Almqvist sier til Dinside at de selvsagt følger med på prisutviklingen i Norge.

- Valutaen er som den er og den må vi forholde oss til, men våre gode innkjøpsrutiner og effektive drift sikrer at våre priser alltid er lave, hevder Almqvist, og viser til VGs matpristest som viste at det fremdeles er mye å spare på å handle i Sverige.

- VGs pristest viste at du i norske butikker må betale 2.281 kroner og hos Eurocash 1.293 kroner - en forskjell på 998 kroner. Dette er hva kunden virkelig legger merke til, uttaler Almquist til Dinside.

LES OGSÅ: Nå får svenskene nye penger!

- Oppgang i besøk

<strong><b>- OPPGANG I BESØK:</strong></b> Ifølge Ole Jörgen Lind, butikksjef hos Maximat Nordby, er det oppgang i både besøk og omsetning, på tross av den svakere norske krona. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
- OPPGANG I BESØK: Ifølge Ole Jörgen Lind, butikksjef hos Maximat Nordby, er det oppgang i både besøk og omsetning, på tross av den svakere norske krona. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Det vi ser her på Maximat Nordby er at vi har en oppgang i besøk og en oppgang i omsetning. Dette gjelder både hittil i år, og i september som vi er inne i. Våre kunder vet at det svinger i valuta, så også i år, uttaler Ole Jörgen Lind, butikksjef Maximat Nordby

Lind viser også til den tidligere nevnte mattesten til VG, og sier at det viktigste er prisdifferansen mellom en handel i Sverige og en handel i Norge. Han poengterer også at matprisene i Norge har økt, i motsetning til de svenske prisene.

- Norske dagligvarepriser har gått betydelig opp, da en stor andel av det som selges i norske dagligvarebutikker er importerte varer. Disse har blitt dyrere for kjedene å importere i takt med at den norske kronen har blitt svakere. I tillegg vil det være varer med særbeskatning i Norge som importerte oster, skinker og andre produkter som ligger langt over Sverige i pris, hevder Lind.

Din mening

Hva synes du om at det er beskyttelsestoll på importerte matvarer - slik at de blir mye dyrere for norske forbrukere? (Avsluttet)
Håpløst system(77%) 1236
Det er bra, vi må beskytte norsk produksjon(20%) 328
Ingen mening(3%) 50
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ifølge Lind, er et annet viktig argument for at nordmenn velger svenskehandel, er det større sortimentsutvalget, samt ferskvaretilbudet.

- Ved juletider 2014 var det mange som spådde nedgang i grensehandel knyttet til en svakere norsk krone. Dette viste seg å være feil. Selvfølgelig ønsker vi oss ideelt sett en sterk norsk krone, men som tidligere nevnt er det prisdifferansen mellom Norge og Sverige som er viktigst, hevnder han.

- En tanke kan også være at «dårligere tider» i Norge gjør at mange blir enda mer bevisste når det gjelder egen lommebok, uttaler Ole Jörgen Lind.

LES OGSÅ: Her er varene du sparer mest på å handle i Sverige

Mat blir dyrere i Norge

Som Lind poengterer, er det faktisk slik at matvarene i Norge har blitt dyrere.

Ifølge Konsumprisindeksen, har matvareprisene i Norge steget med 2,9 prosent fra august 2014 til august 2015. Samtidig opplever man et kraftig fall av de globale matvareprisene.

At de norske prisene øker mens de globale stuper, har både med valutakursene å gjøre, men også det norske tollsystemet - som justerer tollen på importerte varer så de skal komme på høyde med norskproduserte.

I denne artikkelen på Dinside kan du lese mer om hvorfor de norske matprisene øker når de internasjonale synker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer