Ops, nå er det for sent...
Ops, nå er det for sent...Vis mer

Merk dine eiendeler!

Når du endelig har etablert deg i egen bolig velger de aller fleste av oss å tegne innboforsikring. Rammes du av tyveri eller brann er det godt å vite at du ikke risikerer å havne på bar bakke. Men jobben er ikke gjort ennå.

Selv om dine eiendelene hver for seg ikke utgjør den store verdien kan du være sikker på at det vil koste mer enn det smaker den dagen du må erstatte alt. Samtidig.

Vil du være på den sikre siden tegner du derfor innboforsikring. Jada, det har jeg selvfølgelig gjort tenker du. Men har du noengang tenkt på hvordan du skal dokumentere hva du egentlig eide, og hvor mye det egentlig var verdt?

Skulle uhellet være ute vil oppgjørets time komme. Forsikringsselskapet vil ha en oversikt over hvilke eiendeler som skal erstattes, og hvilken verdi de hadde.

Vil du ha full erstatning ved tap, er det avhengig av at du husker hva som er borte. Dessuten skal du godtgjøre overfor forsikringsselskapet at du faktisk eide det du sier er borte. Er du smart bør du derfor lage en oversikt over hvilke eiendeler du har.

Takk gud for moderne hjelpemidler!

Dette trenger overhodet ikke å ta lang tid. Skriv en liste, eller enda bedre ta bilde av dine dyre eiendeler. De aller fleste har i dag et kamera, eller et videokamera. Endelig kommer altså videokameraet du kjøpte til overpris til nytte...

Dersom du har en god dokumentasjon både i form av bilder, video og innbolister, vil du mye raskere kunne få utbetalt din erstatningssum fra forsikringsselskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Altfor mange oppgir dessverre for lave verdier på sitt innbo. Enten fordi de rett og slett ikke er klar over hva de har, eller fordi de ikke klarer å huske alt det de hadde. Ikke gå i den samme fella!

Vær selektiv


Det er liten vits å lage en fullstendig liste over absolutt alt. Konsentrer deg om eiendeler av en viss verdi. Du bør selvfølgelig bruke mest tid på de virkelig verdifulle gjenstandene.

Verdifullt arvegods, ditt fullblods hjemmekinoanlegg, og din kostbare PC er gjenstander som absolutt bør filmes. Er du i tillegg en lidenskapelig platesamler, bør du også ta et bilde av samlingen. Det blir fort penger av det når du står i platebutikken og skal erstatte hundrevis av CD-plater, eller DVD-filmer.

Ta vare på kvitteringen


Jo mer du kan dokumentere verdien av, jo enklere blir forsikringsoppgjøret. Spesielt verdifulle gjenstander bør du i tillegg vurderer å taksere.

Husk at de fleste forsikringspoliser har et øvre tak på hvor mye de erstatter per enkeltgjenstand. Har du en eksklusiv forsterker fra Elektrokompaniet til 60/70.000 kroner, må du derfor undersøke om den blir omfattet av den vanlige innboforsikringen. Er svaret nei, bør du vurdere å tegne en tilleggsforsikring.

Oppbevaring av dokumentasjonen

Etter å tatt seg flid med å lage en inventarliste, samlet inn alle kvitteringer, eller videofilmet hele huset, blir det litt for dumt om du legger fra deg dokumentasjonen i roteskuffen på kjøkkenet. Det hjelper jo fint lite hvis huset brenner ned.

Legg derfor listen, eller filmen på et trygt sted. De fleste har mange alternativer. Du kan enten legge det i en skuff på kontoret, putte det i bankboksen, eller prakk det på dine slektninger. (Det vil de helt sikkert sette pris på...)