Mer vanlig med lateks-allergi

Antall personer som får lateks-allergi øker. Problemet er størst i helsesektoren hvor man bruker gummihansker daglig. Har du lateks-allergi kan du også reagere på blant annet kondomer, strømpebukser og annet elastisk tøy.

Mer vanlig med lateks-allergi
Antall personer som får lateks-allergi øker. Problemet er størst i helsesektoren hvor man bruker gummihansker daglig. Har du lateks-allergi kan du også reagere på blant annet kondomer, strømpebukser og annet elastisk tøy.

I følge Norges Astma -og Allergiforbund er allergi mot lateks den allergitypen som øker mest. Årsaken til dette, i tillegg hyppig bruk av gummihansker i helsesektoren, er at allergi generelt er et økende problem.

- Har du en eller annen form for allergi, er du mer disponert for å få allergi mot lateks, som er selve gummiråstoffet i gummi. Atopikere bør være spesielt forsiktig med å bli eksponert for stoffet, forteller lege Bernt Rognlien.

- Lateks-allergi er en kryssallergi med allergi mot tropiske frukter. Det vil si at dersom du er allergisk mot frukter som kiwi, mango, banan, ananas eller andre tropiske frukter, er du sannsynligvis også allergisk mot lateks. Det samme gjelder dersom du er allergisk mot Bjørkefiken, som er en vanlig stueplante, sier Rognlien-

Vanlig å reagere på kondomer

- Symptomene som følger med lateks-allergi er ofte svært like dem du får når du har pollenallergi, som tett og rennende nese, rennende og kløende øyne, kløe i huden etc. Mange får også kløende utslett. Noen kan imidlertid få svært alvorlige symptomer med blant annet astma. Det skjer fortrinnsvis på arbeidsplasser hvor mange av de ansatte bruker gummihansker, forteller Rognlien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også vanlig å reagere på kondomer hvis du har lateks-allergi. Hevelser i underlivet etter bruk av kondom er vanlig både for gutter og jenter. Jenter som ikke vet at de er allergiske tror ofte at de har pådratt seg en soppinfeksjon i underlivet, forteller Rognlien. Han legger til at det nå er mulig å kjøpe en type kondom, som ikke inneholder lateks.

Lateksfrie smokker til allergiske barn

Rognlien anbefaler foreldre av allergiske barn å ikke benytte smokker som inneholder lateks.

- Det beste er å unngå å eksponere barna for lateks, og det er derfor ikke gunstig at barna bruker disse smokkene. Det finnes lateksfrie smokker å få kjøpt på apotek og i butikkene.

Kan testes

- Dersom du har mistanke om at du er allergisk mot lateks bør du gå til en lege å få utført en blodprøve og en prikktest, sier Rognlien.

Lateks-allergi kan ikke behandles. Den som er allergisk må holde seg unna lateks for å holde seg friske . Det er vanskelig å anslå tall på hvor mange som er allergiske mot lateks, men i følge Norges Astma- og Allergiforbund antar man at ca. 3-5 prosent av befolkningen plaget.

Silje Stavik mozon.no 05.09.01