Mer snacks på DVD'ene

ENDELIG: De europeiske DVD-utgavene i sone 2 har dessverre båret preg av å være fattigmannsutgaver. Sammenlignet med sone 1-filmene fra USA har de vært skrapet for tilleggsmateriale. Nå endres strategien.

Hederlige unntak finnes, men generelt har sone 1-utgavene hatt mye mer ekstramateriale som ubenyttede scener, kommentarer og trailere enn de europeiske DVD-versjonene.

Mange DVD-tilhengere har derfor valgt å sonemodifisere spillerne sine for å kunne se importerte DVD-filmer.

Snart slutt på forskjellsbehandlingen


- Tendensen har vært tydelig over tid: Nå ligger det minst like mange ekstratilbud på DVD-platene du kjøper i Norge som dem amerikanerne tilbys, sier Roald Dye i Norsk Videogramforening til Aftenposten Aften.

De store forskjellene i tilbud har nå bransjen bestemt seg for å gjøre noe med. Det skyldes blant annet at europeere virkelig har fått øyne og ører opp for DVD-formatet og markedet derfor har vokst enormt.

Selve filmene er fortsatt det viktigste grunnen til å kjøpe DVD-filmer, men ekstramaterialet er blitt viktigere og viktigere. DVD-utgaven av Star Wars: Episode 1 - Den skjulte trussel hadde for eksempel seks timer ekstra snacks. Filmen varer to timer.

- Derfor er det nå gjerne slik at umiddelbart etter at det er gitt grønt lys for en filmproduksjon, setter regissør og produsent seg ned for å sortere ut hva som bør lages av bonusmateriale, sier Roald Dye.