Mer sex for sædens skyld

Sliter du og partneren med å få barn? Her er en gladnyhet: Sex hver dag er den beste medisin.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har lenge vært en sannhet at par som har problemer med å få barn, skal la det gå noen dager mellom samleie for å øke mannens sædmengde.

Nå mener imidlertid forskere at et opphold kan gi enda dårligere sædkvalitet for enkelte. Menn som allerede har dårlig sædkvalitet og sæd med DNA-skader, bør heller ha sex hver dag, melder News-Medical.net.

Les mer: Dårligere sæd av mobilen?

Skades av å bli værende i kroppen
Det er forskere ved Sydney University som har studert 42 menn med dårlig sædkvalitet. Mennene ble bedt om å få utløsning daglig i syv dager. Disse sædtestene ble deretter sammenliknet med tester som ble tatt etter tre dagers avholdenhet.

Med unntak av fem menn var sædkvaliteten bedre hos alle de som hadde fått utløsning daglig, sammenliknet med testene tatt etter noen dager.

Hjemme i Norge er ansvarlig lege Terje Sørdal ved Fertilitetsklinikken positiv til resultatene.

Les om kvinner som får sexallergi!

- Flere kompetente "krigere"
- Nedsatt sædkvalitet gjør at det befinner seg færre målrettede og befruktningsdyktige sædceller nær egget når dette løsner. Det virker derfor intuitivt riktig med en strategi som tar sikte på å øke antallet kompetente "krigere" som er tilgjengelige til enhver tid, sier Sørdal.

Men hver eneste dag er kanskje å ta litt hardt i, ifølge legen.

- Aktiviteten trenger kun å være økt i perioden omkring kvinnens eggløsningstidspunkt, normalt et sted mellom dag 12 og 16 i menstruasjonssyklusen, utdyper Sørdal til DinSide Helse.

Dersom offisielle tall for ufrivillig barnløse stemmer, kan man anta at vel 20.000 menn i Norge har så nedsatt sædkvalitet at forskningsresultatene kan være aktuelle for dem, legger han til.

Les mer: Myter og fakta om å lage barn:

Påføres frie radikaler
Det er Dr. David Greening ved Sydney IVF Clinic som nylig presenterte funnene sine på det årlige møtet til American Society for Reproductive Medicine i Washington. Han tror at jo lenger sæden blir holdt i bitestiklene, jo mer skader vil sæden påføres fra frie radikaler som sirkulerer i kroppen.

Ifølge forskerne vil det å ikke ha sex øke mengden med sæd, men at det er bedre med kvalitet enn kvantitet. De mener at hvis et par uten problemer prøver å få barn, er det fornuftig å ha samleie på 3-4 dagers intervaller. Men dersom mannen har dårlig sædkvalitet kan man gjøre det oftere.

De siste resultatene er imidlertid foreløpige og man har fremdeles ikke sett en direkte effekt på fruktbarheten, skriver Times Online.

Testosteronnivåene hos menn er i fritt fall

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!