Hva skjer med pantelotteriet når panten økes?

Mer pant gir økt sjanse i lotteriet

Gir du fra deg mer penger, får du flere lodd.

LOTTERI MED PANT: Røde Kors tilbyr nordmenn å bruke panten til å delta i pantelotteriet deres. Ingenting med lotteriet har endret seg med de økte pantesatsene, og dermed får du flere lodd, og større sjanser for å vinne, for panteflaskene dine. Foto: Norsk Pantelotteri
LOTTERI MED PANT: Røde Kors tilbyr nordmenn å bruke panten til å delta i pantelotteriet deres. Ingenting med lotteriet har endret seg med de økte pantesatsene, og dermed får du flere lodd, og større sjanser for å vinne, for panteflaskene dine. Foto: Norsk Pantelotteri Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved nyttår fikk vi nye pantesatser i Norge. Små flasker gikk fra 1 til 2 kroner, og store flasker fra 2,50 til 3 kroner.

Overgangen har gått gradvis, med både nye og gamle satser, men nå begynner for alvor de gamle pantesatsene fra 1986 og 1993 å forsvinne.

Mange trykker heller på knappen til Røde Kors sitt pantelotteri enn å få panten tilbake. Og de føler kanskje at høyere pantesatser ikke har noen annen konsekvens enn dyrere flasker.

Men det har det: Du får flere lodd, og dermed økt sjanse for å vinne.

Derfor øker sjansen

- At pantesatsene går opp påvirker ikke trekningen, tilfeldighetene eller prisen per lodd overhodet, forklarer daglig leder Gaute Langdal i Norsk Pantelotteri, som drifter lotteriet og eies av Røde Kors og Olav Thon Gruppen.

- Så velger du å delta for mer penger, kjøper du kort og godt flere lodd, og får større sannsynlighet for å vinne. Matematisk er det ikke verre enn det, fortsetter han.

Bare for å understreke den relativt enkle matematikken:

  • Ett lodd i Pantelotteriet koster 50 øre, nå som før.
  • Panter du 8 store flasker fikk du tidligere 20 kroner, eller 40 lodd. Nå får du 24 kroner, eller 48 lodd.
  • Da vinnersjansen per lodd er den samme nå som før, får du dermed større sjanse for gevinst per pantetur.

Kan bli færre bidrag

Det store spørsmålet for Røde Kors sitt vedkommende, er om nye pantesatser vil påvirke inntektene til lotteriet.

- Panten blir jo verdt mer enn tidligere, så det blir spennende å se. Vi er forberedt på at andelen som trykker på Pantelotteriet vil gå noe ned, mens beløpet i kroner og øre vil gå noe opp, sier Langdal i Norsk Pantelotteri til Dinside.

- Vil dere vurdere å skru på lotteriet etterhvert, når konsekvensene av nye pantesatser viser seg?

- Som alle andre må vi evaluere driften vår, om det viser seg at pantesatsene får konsekvenser. Får det negative konsekvenser må vi vurdere tiltak, men det er det liten grunn til å tro.

Norsk Folkehjelp avventer

Også Norsk Folkehjelp får penger fra panteautomater – i Coop-butikker. Der er det ingen lodd eller gevinster, men en ren donasjon.

De har foreløpig ikke merket noen konsekvenser av de nye pantesatsene.

Som hos Røde Kors kan man se for seg at flere vil beholde pengene selv, når det blir mer penger av panten – samtidig som de som donerer har mer penger å gi.

- Vi kan vel håpe på at dette også gir oss større donasjoner, men foreløpig er det for tidlig å si, forteller kommunikasjonssjef Håkon Ødegaard i Norsk Folkehjelp til Dinside.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!