Studien viser at de som regelmessig trener med vekter, og som har mest muskelstyrke, har mellom 30 og 40 prosent redusert risiko for å dø av kreftsykdom.  Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox.com
Studien viser at de som regelmessig trener med vekter, og som har mest muskelstyrke, har mellom 30 og 40 prosent redusert risiko for å dø av kreftsykdom. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox.comVis mer

Mer muskler, mindre kreft

Nok en grunn til å trene styrke. Du kan dø av å la være.

I alle fall når det gjelder menn.

Ny forskning viser at menn som har fått mer muskler fra vanlig vekttrening, har 40 prosent mindre risiko for å dø av kreft sammenliknet med de som ikke pumper jern, skriver Telegraph.

Det er internasjonalt forskerteam som står bak de nye resultatene. De mener det er like viktig å ha muskelstyrke, som det er å holde seg slank og spise sunt, for å beskytte kroppen mot svulster som er dødelige.

Nå anbefaler de menn å trene styrketrening minst to ganger i uken, og legge vekt på muskelgruppene i både øverste og nederste del av kroppen.

Hvor sterk er du? Ta testen her!
Et blodslit for å bli sprek
Ikke bit på disse treningsmytene

Andre råd før i tiden

De nye anbefalingene er litt forskjellig fra dem som ble gitt før i tiden, for å redusere risikoen for kreftsykdom. Tidligere anbefalte ekspertene å sørge for et sunt kosthold og en sunn livsstil, som inkluderer regelmessig kondisjonstrening som løping og sykling.

Nå kan det vise seg at det er like viktig å bygge muskelstyrke, antyder funnene som er publisert i tidsskriftet Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.

Ekspertene, med forskere fra svenske Karolinska Institutet i spissen, så på livsstilen til 8.677 menn mellom 20 og 82 år, fra 1980 til 2003. Testpersonene gjennomgikk regelmessige medisinske kontroller, som inkluderte tester som målte muskelstyrke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene viser at de som trente regelmessig med vekter, og som hadde mest muskelstyrke, hadde mellom 30 og 40 prosent redusert risiko for å dø av kreftsykdom.

Viktigst med sunn vekt

Selv blant testpersonene som hadde mye magefett eller høy kroppsmasseindeks - som er kjente faktorer som kan øke kreftrisikoen, viste det seg at regelmessig styrketrening hadde en gunstig effekt.

Les også: Kan arve kreftoverlevelse

Selv om forskerne påpeker at det er helt essensielt å ha en sunn vekt for å unngå å dø tidlig, sier de at i lyset av de nye resultatene, er det like viktig å opprettholde muskelstyrke.