Mer helgefyll i Europa

Gro Harlem Brundtland (WHO) advarer mot ”drikkeorgie”-kulturen som herjer blant europeisk ungdom. Ett av fire dødsfall blant menn i alderen 15-29 i Europa skyldes alkoholmisbruk.

140 millioner mennesker er avhengig av alkohol i verden i dag, og alkoholforbruket blant ungdom i Europa øker.

Generalsekretær i WHO Gro Harlem Brundtland la på en europeisk konferanse om ungdom nylig frem sjokkerende tall om europeisk ungdoms misbruk av alkohol og stoff.

- Mengden alkohol som konsumeres av voksne mennesker faller gradvis i mange land, men unge mennesker drikker stadig mer. Data rundt om i verden viser også at den tunge drikkekulturen nå også blir mer vanlig blant unge i utviklingsland , uttalte Brundtland på konferansen.

Norsk ungdom øker alkoholforbruket
Dataene som ble presentert på konferansen var tatt fra en stor undersøkelse som var gjort av WHO blant europeisk skoleungdom og deres forhold til alkohol, tobakk og narkotika. Undersøkelsen ble så sammenliknet med en liknende undersøkelse gjort i 1995. Det var 2400 ungdommer representert fra hvert av de 30 landene som var med i undersøkelsen som viste at bruk av alkohol var svært vanlig. Bruk av alkohol var klart økt blant ungdom i Litauen, Polen, Slovenia, Slovakia og Norge.

Danskene er fullest
I Danmark hadde alkoholforbruket blant ungdom økt klart mest; hele 59 prosent av de som var med i undersøkelsen hadde drukket alkohol mer enn 40 ganger. 41 prosent av dem hadde vært fulle 20 ganger eller mer. Flest av dem var gutter. Det som klassifiseres som drikkeorgie i undersøkelsen er å drikke fem eller mer alkoholenheter per kveld. Danskene var også øverst på listen her hvor drikkeorgier var mest vanlig. Alkoholforbruket blant ungdom hadde kun sunket i Italia og Kypros siden 1995.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tobakk øker også
95000 ungdommer i undersøkelsen sa de hadde røykt sigaretter minst en gang, og røyking hadde økt i nesten alle landene i som var med i undersøkelsen.

Ungdom på Grønnland, Færøyene og Russland røyker mest, og det finnes også nå like mange jenter som røyker som gutter. Andelen jenter som røykte var økt i de fleste land, - også i Norge.

Kilde: The 1999 European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs , World Health Organisation

Silje Stavik, mozon.no 28.02.01