Har du lite penger, har du større sjanse for å få betalingsanmerkning.
Har du lite penger, har du større sjanse for å få betalingsanmerkning. Vis mer

Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger

GJELD: Lovendringer hindre langtidslagring av betalingsanmerkninger. Likevel har inkassobyråene mer penger å inndrive. Og det er de menn med lav inntekt bosatt i Finnmark som er de dårligste betalerne.

Publisert
Sist oppdatert

Færre nordmenn har betalingsanmerkninger. Kredittopplysningsfirmaet CreditInform har registrert 5.000 færre personer med betalingsanmerkninger.

Den positive utviklingen skyldes ikke at folk er flinkere til å betale regningene, men at en lovendring gjør det mulig å slette betalingsanmerkninger så snart respektive gjeld er innfridd. Frem til lovendringen i 2005 var det mulig å lagre folks negative betalingsanmerkninger i inntil 3 år. Dette ifølge PR-byrået Newswire.

Mer inkassogjeld

Kredittilsynet melder inkassobyråene hadde 42,1 milliarder kroner under inndriving i løpet av første halvdel av 2006. Det er 1,4 milliarder mer enn hva selskapene hadde under inndriving i fjor.

165.000 nordmenn har nå betalingsanmerkninger. Dette ifølge CreditInform.

De dårligste betalerne

Det er dyrt å være fattig og ung mann i Finnmark. Tall fra inkassobyråene Lindorff, Intrum Intrum Justitia og kredittopplysningsbyrået CreditInform viser følgende:

 • I Finnmark er det flest folk med betalingsanmerkninger. Her har 6,8 prosent av befolkningen betalingsanmerkinger. De beste betalerne finner man i Sogn og Fjordane, der har bare 2,6 prosent av den voksne befolkningen betalingsanmerkninger. Landsgjennomsnittet er 4,5 prosent.
 • 5,1 prosent av dem med inntekt under 200.000 kroner i året har betalingsanmerkninger. 5,4 prosent av dem med inntekt under 100.000 kroner har det samme.
 • Menn er dårligere betalere. 5,5 prosent av norske menn og 2,9 prosent av norske kvinner betalingsanmerkning per første kvartal i år
 • Det folk i aldersgruppene 26-35 og 36-45 år som er de dårligste betalerne.
 • Ifølge Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, er det mobiltelefoner og kredittkort som oftest fører til at vi får betalingsanmerkninger.
 • Kilder: CreditInform, Lindorff, Kredittilsynet og Intrum Justitia.

  AKTUELT:

  Er du en dårlig betaler?

  Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger


  TEST DEG SELV: Vi skylder mer og mer, og spesielt den yngre generasjonen ligger dårlig an i statistikken. Ta vår gjeldsslavetest, og finn ut om du er en dårlig betaler!

  Les mer

  Menn har mest gjeld

  Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger


  SINGELNYTT: Er du singel mann, er du gjeldstynget og har lite kapital. Er du enslig middelaldrende kvinne ser det bedre ut.

  Les mer

  Dårlige tider for dårlige betalere

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  INKASSO: Snart trenger du ikke engang å ha hatt betalingsproblemer for å få problemer. I framtiden kan du i verste fall nektes forsikring bare fordi du tilhører en høyrisikogruppe.

  Les mer

  Norges beste budsjettmodell?

  Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger


  KALKIS: Få styr på økonomien din med DinSides budsjettkalkulator.

  Les mer

  De gamle ikke så fattige likevel

   Foto: Inga Holst
  Foto: Inga Holst Vis mer


  PENSJON: De gamle hevder de lever under fattigdomsgrensa. Det gjør de ikke.

  Les mer

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer