Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger

GJELD: Lovendringer hindre langtidslagring av betalingsanmerkninger. Likevel har inkassobyråene mer penger å inndrive. Og det er de menn med lav inntekt bosatt i Finnmark som er de dårligste betalerne.

Har du lite penger, har du større sjanse for å få betalingsanmerkning.
Har du lite penger, har du større sjanse for å få betalingsanmerkning.Vis mer

Færre nordmenn har betalingsanmerkninger. Kredittopplysningsfirmaet CreditInform har registrert 5.000 færre personer med betalingsanmerkninger.

Den positive utviklingen skyldes ikke at folk er flinkere til å betale regningene, men at en lovendring gjør det mulig å slette betalingsanmerkninger så snart respektive gjeld er innfridd. Frem til lovendringen i 2005 var det mulig å lagre folks negative betalingsanmerkninger i inntil 3 år. Dette ifølge PR-byrået Newswire.

Mer inkassogjeld

Kredittilsynet melder inkassobyråene hadde 42,1 milliarder kroner under inndriving i løpet av første halvdel av 2006. Det er 1,4 milliarder mer enn hva selskapene hadde under inndriving i fjor.

165.000 nordmenn har nå betalingsanmerkninger. Dette ifølge CreditInform.

De dårligste betalerne

Det er dyrt å være fattig og ung mann i Finnmark. Tall fra inkassobyråene Lindorff, Intrum Intrum Justitia og kredittopplysningsbyrået CreditInform viser følgende:

 • I Finnmark er det flest folk med betalingsanmerkninger. Her har 6,8 prosent av befolkningen betalingsanmerkinger. De beste betalerne finner man i Sogn og Fjordane, der har bare 2,6 prosent av den voksne befolkningen betalingsanmerkninger. Landsgjennomsnittet er 4,5 prosent.
 • 5,1 prosent av dem med inntekt under 200.000 kroner i året har betalingsanmerkninger. 5,4 prosent av dem med inntekt under 100.000 kroner har det samme.
 • Menn er dårligere betalere. 5,5 prosent av norske menn og 2,9 prosent av norske kvinner betalingsanmerkning per første kvartal i år
 • Det folk i aldersgruppene 26-35 og 36-45 år som er de dårligste betalerne.
 • Ifølge Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, er det mobiltelefoner og kredittkort som oftest fører til at vi får betalingsanmerkninger.
 • Kilder: CreditInform, Lindorff, Kredittilsynet og Intrum Justitia.

  AKTUELT:

  Er du en dårlig betaler?

  Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger


  TEST DEG SELV: Vi skylder mer og mer, og spesielt den yngre generasjonen ligger dårlig an i statistikken. Ta vår gjeldsslavetest, og finn ut om du er en dårlig betaler!

  Les mer

  Menn har mest gjeld

  Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger


  SINGELNYTT: Er du singel mann, er du gjeldstynget og har lite kapital. Er du enslig middelaldrende kvinne ser det bedre ut.

  Les mer

  Dårlige tider for dårlige betalere

   Foto: Per Ervland
  Foto: Per Ervland Vis mer


  INKASSO: Snart trenger du ikke engang å ha hatt betalingsproblemer for å få problemer. I framtiden kan du i verste fall nektes forsikring bare fordi du tilhører en høyrisikogruppe.

  Les mer

  Norges beste budsjettmodell?

  Mer gjeld, færre betalingsanmerkninger


  KALKIS: Få styr på økonomien din med DinSides budsjettkalkulator.

  Les mer

  De gamle ikke så fattige likevel

   Foto: Inga Holst
  Foto: Inga Holst Vis mer


  PENSJON: De gamle hevder de lever under fattigdomsgrensa. Det gjør de ikke.

  Les mer