Mer fotballvold etter seier

Fansens glede etter å ha vunnet en fotballkamp kan fort føre til vold, viser en studie fra Cardiff.

De aller fleste fotballfans mister ikke kontrollen, men etter noen kamper kan det klikke for noen få, og før du vet det er folk på vei til legevakten.

Men hva skyldes fotballvolden? Er det en dommertabbe som fører til at laget taper? En opphetet krangel mellom spillerne? Rop fra tribunen?

Vanskelig å si, men ifølge en ny studie er en faktor som virkelig hisser opp fansen å vinne kampen.

Studien ble gjort i Cardiff i Wales, der det spilles både rugby og fotball. Interessen er så stor at det ofte kommer 70.000 på kampene, selv om det bare bor 300.000 i byen.

Forskerne undersøkte antall skader på legevakten i Cardiff, og sjekket hvordan det hadde gått med fotballen og rugbyen de dagene.

Hver gang Wales’ landslag vant, havnet flere skadde på legevakten. Det spilte ingen rolle om det var hjemme- eller bortekamp.

- Slåssingen ser ikke ut til å komme som et resultat av de negative faktorene i sammenheng med at landslaget tapte, men et resultat av en positiv hendelse (at laget vant), skriver forskerne i marsutgaven av tidsskriftet Injury Prevention.

- Det er mulig at selvtilliten, selvsikkerheten eller patriotismen som følger med en seier kan være viktige faktorer.

- Bland alkohol og store folkemengder, og du har oppskriften på fotballvold. Tidligere er det vist at mengden familivold øker når hjemmelaget vinner, skriver de.

De anbefaler leger og politiet og forberede seg på vold når hjemmelaget vinner.

Mozon.no, 01.04.2005