Statsbudsjettet for 2012 er her. Vi ser på hva det betyr for din private økonomi Foto: Per Ervland
Statsbudsjettet for 2012 er her. Vi ser på hva det betyr for din private økonomi Foto: Per ErvlandVis mer

Mer eller mindre skatt i 2012?

Se hvor mye du må betale til neste år.

I dag la Stoltenberg II-regjeringen frem forslag til statsbudsjettet for 2012. Budsjettet påvirker din privatøkonomi, og allerede nå kan du se hva du mest sannsynlig skal betale i skatt til neste år.

>>> Alt om statsbudsjettet 2012

Vår kalkulator sammenligner det du skal betale i 2011 med det du skal betale i 2012. Skal du betale mer eller mindre fra og med januar neste år?

Sjekk selv med vår skattekalkulator!

Regn ut:

SKATTEKALKULATOREN

Små endringer

Det er ingen store endringer i regjeringens forslag til inntektsskatt, men minstefradraget i lønnsinntekt foreslås å økes fra 36 til 38 prosent. Dette er i takt med forventet lønnsvekst.

Alle som mottar lønn eller pensjon, har krav på dette fradraget. Det er ment å omfatte alle skatteyteres ulike utgifter knyttet til arbeidsinntekt, så lenge ikke utgiftene overstiger minstefradraget. Det fungerer med andre ord som en slags forenklet samlepost.

Også bunnfradraget i formueskatten har økt, fra 700.000 kroner til 750.000 kroner. Det samme har innslagspunktet for toppskatt, men endringen skjer i takt med forventet lønnsvekst.

Men hva skjer med eiendomsskatten?

Du kan trekke fullt i desember

Er du redd for at du har betalt inn for lite skatt i 2011, har du fortsatt mulighet til å betale inn mer skatt i løpet av årets siste måneder, for eksempel ved å be arbeidsgiver trekke full skatt i desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange fortrekker å unngå restskatt til sommeren, selv om det strengt tatt ikke gjør noe med et rentefritt lån fra staten - så lenge du betaler innen rentefristen.

Endringer i sykefradragsordningen

Allerede før statsbudsjettet ble lagt frem ble det varslet planer om å avvikle sykefradragsordningen som gir kronisk syke rett til skattefradrag for store utgifter. Til nå har regelen vært slik at skattebetaleren får fradrag for 28 prosent av sykdomsutgiftene, dersom kostnadene overstiger 9.180 kroner i året.