Mer damete damesykler

Vårens sykkeltrend er terrengsykler som er spesielt tilpasset kvinnekroppen. Sko, klær og hjelm følger etter.

- Jentene har måttet nøye seg med herremodeller hvis de ønsket seg en bra terrengsykkel. Men nå kommer de tilpassede damesyklene for fullt i butikkene, sier produktgruppesjef Audun Holmøy i Gresvig.

Gjennom Intersport og G-Sport-butikkene selger Gresvig 35-40 prosent av terrengsyklene her i landet.

Mer oppreist
Damemodellene har en annen rammegeometri enn klassiske terrengsykler. Overrøret er blitt kortere, slik at du blir sittende mer oppreist.

- Det er den viktigste forskjellen fra tidligere. En kvinne har normalt kortere rygg og lengre ben enn en mann på samme høyde. På de nye syklene slipper jentene å sitte så foroverbøyd, sier Holmøy.

Modellene har også mykere og bredere sete. Pedal-armene er gjort kortere for å passe til en mer oppreist syklestilling.

Smalere trøyer
Du kan etter hvert også kle deg mer kvinnelig når du er ute på to hjul i skog og mark.

- Sykkelbukser for kvinner har eksistert i mange år, men inntil nylig måtte damer sykle i unisex-trøyer. Det er først nå sykkeltrøyene for kvinner kommer. Vi er tidlig ute i en bransje som har vært treg med å lage eget design for damer, sier markedssjef Christian Grorud i Intersport.

Sykkelsko for damer kommer også. De er bredere foran og smalere i hælen enn tidligere modeller.

- Fargene på sykkeltøyet er også mer feminine. Det går en del i lyseblått og rosa, men uten at det blir sukkersøtt. Hjelmene har fått mykere linjer. Gutta skal gjerne ha dem mer kantete og actionpreget enn jenter liker, sier Grorud.

Rekordmange til Birken
I følge Audun Holmøy er det spinning-bølgen som har utløst den nye trenden.

- Terrengsykling har tradisjonelt vært en guttegreie. Kvinner har i større grad syklet innendørs, på spinning. Men det er også via spinningen at flere og flere nå er kommet i gang med utesykling og oppdaget at det også er gøy, sier Holmøy.

Kvinner har gått løs på mannsbastionen Birkebeinerrittet. Andelen øker for hvert år, særlig i yngre årsklasser. I år er 1877 kvinner påmeldt, 16 prosent flere enn i fjor.

Som sine mannlige kollegaer, er ikke kvinnelige terrengsyklister fornøyd med det nest beste av utstyr.

- Vi bruker stadig mer penger på fritiden vår, og kan betale for kvalitetsprodukter. Utstyret skal være funksjonelt, og i tillegg se bra ut, sier Holmøy.

 

Mozon.no,30.04.2006