Mer brystkreft på landet

Synnøve Solbakken har større risiko for brystkreft enn Nora. Fordi hun bor på gård.

Kvinner som bor eller jobber på gård, har større risiko for å utvikle brystkreft senere i livet enn andre.

Det hevder i hvert fall britiske forskere.

Sprøytemidler
Forskerne fra University of Stirling i Skottland har undersøkt 1100 kanadiske kvinner. Halvparten av kvinnene hadde blitt diagnostisert med brystkreft. Brystkreftpasientene hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å ha jobbet på gård enn å ikke ha gjort det.

Studien, som er publisert i Annals of the New York Academy of Sciences, viser at jobbtypen og stoffene kvinnen utsettes for på jobb, påvirker kreftrisikoen. Forskerne tror at omtrent fire prosent av alle krefttilfeller er relatert til yrke.

Det er tenårene som er avgjørende for brystkreftrisikoen. Utviklende vev i brystene er spesielt sårbare overfor gifteksponering i ungdomstiden. Det er utsettelse for noen sprøytemidler, blant annet mot skadedyr og ugress, som øker risikoen. Men forskerne sier de må forske videre for å få vite nøyaktig hvorfor risikoen øker.

For liten studie
- Det er sannsynlig at utsettelse for landsbrukskjemikalier er en årsaksgivende faktor. Fordi mange kvinner som jobbet på gård begynte i ungdomstiden, er det sannsynlig at tidspunktet for eksponeringen har betydning for den økte risikoen, sier forskerne, ifølge The Independent.

Dersom kvinnene gikk videre til jobb i helsevesenet eller bilindustrien, økte risikoen ytterligere. Disse kvinnene hadde fire ganger så stor risiko for å utvikle brystkreft som resten av nasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ifølge Henry Scowcroft ved Cancer Research UK, trenger ikke bondejenter bekymre seg.

- Denne studien så bare på et relativt lite antall kvinner. Dette er en for liten gruppe til å kunne lage noen klare konklusjoner om en mulig risiko, sier han.

Antall tilfeller av brystkreft har økt betraktelig siden 1970-tallet. Les mer her.

 

Mozon.no, 18.10.2006