Mer avhengig av sukker enn kokain

Skremmende funn i ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Blir man mer avhengig av sukker enn kokain? I en ny studie valgte 94 prosent av laboratorierotter å drikke sukkervann fremfor å få kokain intravenøst.

Resultatene bekymrer ekspertene.

I forsøkene viste det seg også at rottene foretrakk å smake på sukkerløsningen, selv om de allerede var avhengig av kokain.

Ekspertene har ingen direkte forklaring på dette overraskende resultatet, men anser at studien beviser at sukker er mer avhengighetsskapende enn kokain.

Er du avhengig av sukker? Test her!

Samme belønningssystem
- Belønningssystemet i hjernen fungerer på samme måte hos rotter og mennesker. Men når det gjelder smak og lukt skiller mennesker seg fra dyr, sier professor i biologisk avhengighetsforsking ved Uppsala Universitet, Fred Nyberg, til Svenska Dagbladet, og minner om at forsking på dyr ikke kan overføres direkte på mennesker.

Andre eksperter tror at smaksfaktoren kan være avgjørende for resultatet, og sier at rotter er veldig glad i sukker, og dette kan være en forklaring.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


Men en ting som er sikkert og visst er at sukker og kokain påvirker hjernen på samme måte, ifølge Nyberg.

Husk at du spiser mye usynlig sukker

Skaper følelse av eufori
- Suget etter søtsaker går via endorfinene i hjernens belønningssystem og signalsubstansen dopamin, og dette er startpunktet for følelsen av eufori. Samme mekanismer skjer når vi tar kokain, bare på en mye kraftigere måte, forklarer Nyberg.

Han mener den franske studien åpner for videre forsking rundt medisiner som demper suget etter narkotika, på samme måte som metadon. Ifølge ham er ikke medisinene som finnes på markedet i dag effektive nok.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PloS ONE.

Dette gjør du når søtsuget kaller

- Mennesker blir også avhengige
Tone Glestad, avhengighetsterapeut, kjenner ikke til den franske studien, men bekrefter at også mennesker kan bli avhengig av sukker.

- Det er absolutt mulig å bli avhengig av sukker på samme måte som andre substanser. Dette kommer av at man mangler serotonin og betaendorfiner, som fremmer kroppens lykkefølelse. Mange narkomane fyller for eksempel opp med sukker ved avrusing av narkotiske stoffer, fordi de må erstatte narkotikaen for å få fylt opp reseptorene i hjernen, sier hun.

Hun legger til at forskere anslår at hele 75 prosent av befolkningen i USA er overfølsom for stimuli, og at cirka 18 prosent av disse utvikler sukkeravhengighet. Hennes svenske kollega Bitten Johnsson, som har bygget opp Sveriges eneste behandlingssenter for personer som er avhengig av sukker, mener at 25 prosent av verdensbefolkningen lider av sukkeravhengighet, og Glestad konkluderer med at det vil si rundt en million nordmenn.

Glestad har selv vært avhengig av sukker i mange år, og åpner i disse dager Senter for Sukkeravhengighet i Norge.

Mer skeptiskErnæringsfysiolog cand. scient ved DinKost.no, Gunn Helene Arsky, er imidlertid litt mer forsiktig med å bruke ordet avhengighet.

- Det kommer an på hvordan man definerer avhengighet. Hvis man tar store doser av noe for å få et kick, så vil man ikke oppnå dette med sukker, og dermed oppfyller ikke sukker alle kriteriene for avhengighet, sier hun, men legger til at det er fullt mulig å ha et behov som går utover det normale.

- Men jeg er motstander av å kalle dette en avhengighet, for man får ikke like store abstinenser som ved røyk og alkohol, sier hun.