Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Mer å få magetrøbbel av

Nye gifter i sjømat kan sende deg sporenstreks til toalettet.

Lider du av skjør mage? Nå finnes det enda flere grunner til å være varsom ved matbordet.

Les også: Verdens verste dohistorier

Trine-Lise Torgersen ved Norges Veterinærhøgskole har forsket på diaréframkallende gifter i sjømat.

I sin doktoravhandling har hun sett på hvordan gifter fra alger blir tatt opp av østers og muslinger, og også av krabbe som spiser disse.

At sjødyr tar opp gifter under algeoppblomstring i havet er velkjent, og mange av de ulike typene giftene vet vi også om fra før.

Les også: Disse mattabbene bør du unngå

Giftene forandres

Torgersen studerte hvordan skjell behandler giftene fra alger, og oppdaget at det i denne prosessen ble dannet flere andre gifter. Også disse giftene kan gi oss diaré og magetrøbbel.

Les også: Matforgiftning kan gi alvorlige senskader

Når krabber i sin tur spiser giftige skjell dannes ytterligere nye gifter - som nok en gang kan gjøre oss syke.

Kort sagt blir giftene foredlet og forandret hver gang sjødyr fortærer hverandre, med det resultat at det for oss kan være farligere for hvert ledd å spise sjømaten.

Ønsker annen risikovurdering

Når man undersøker giftinnhold fra alger i sjømat i dag måler man bare den opprinnelige mengden og formen for gift. Torgersens forskning viser at man også bør finne ut om giften har antatt nye former.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Maten som kan bli til gift

Skjell og krabber inneholder ifølge forskningsresultatene svært lite av den opprinnelige formen for gift fra algene. Imidlertid kan nivåene av nye former for gift være høye og de kan være forskjellige, avhengig av om giften finnes i skjell eller krabbe.

Torgersen anbefaler at ulike typer sjømat blir vurdert hver for seg når man skal estimere hvor stor risikoen for matforgiftning er.