Mensenstopp mot kreft

Cellegift kan stoppe menstruasjonen til brystkreftpasienter, og det kan være en fordel ifølge en ny studie: Det øker sjansen for å overleve.

Det er forskere fra Østerrike som har oppdaget at brystkreftpasienter lever lenger og har redusert risiko for tilbakefall hvis menstruasjonen stopper, skriver WebMD.

Faktisk så vil kvinner som fortsetter å menstruere selv etter å ha fått cellegiftbehandling, være tjent med å fortsette med ytterligere behandling for å redusere nivåene med østrogen. Høye nivåer med østrogen kan fremme kreft. Det sier Michael Gnant ved Medical University of Vienna som er spesialist på brystkreft.

Les også: Nytt håp mot brystkreft

Studie på 500 kvinner
Den ny studien ble nylig presentert på det årlige San Antonio Breast Cancer Symposium, og inkluderte mer enn 500 kvinner i premenopausen, som tok cellegift mot brystkreft.

Rundt halvparten stoppet å menstruere på grunn av den sterke kreftbehandlingen.

10 år etter den begynnende behandlingen, viste det seg at kvinnene som hadde stoppet å menstruere hadde 40 prosent redusert risiko for å få tilbakefall, sammenliknet med de som fortsatte å menstruere. De hadde også 10 prosent økt risiko for å dø, ifølge Gnant.

Videre analyser viser at kvinnene som hadde størst utbytte, var de som begynte med behandling da de var under 40 år.

Les også: Ny prevensjon stopper mensen

Har dobbeleffekt
Studieresultatene viser at cellegift kan ha en dobbeleffekt hos enkelte kvinner. Ikke bare tar den knekken på kreftceller, men den virker også på den måten at den undertrykker eggstokkene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når du undertrykker eggstokkene og stopper menstruasjon, blir det mindre østrogen tilgjengelig. Siden østrogen stimulerer spredningen av svulster som er hormonreseptor positive, hjelper det å ta det vekk, sier Gnant.

Les også: Flere kvinner dør av hjertesykdom

 

Mozon.no, 21.12.2006