Menn shopper mest

I dag, på Kvinnedagen, burde alle kvinner unne seg en ekstra shoppingtur. Menn er nemlig 14.500 kroner dyrere i drift i året enn en kvinne. Når menn shopper får tusenlappene bein å gå på.

De fleste kvinner har vel hørt menn klage og harselere over kvinnenes shoppingvaner. Vi får høre at vi alltid bruker penger, vi advares mot impulskjøp, og får dårlig samvittighet hver gang vi drar kortet gjennom betalingsmaskinen.

Kvinnenes dårlige samvittighet er i denne sammenheng helt unødvendig. Tallene tale viser nemlig at det er mennenes shopping som går desidert hardest utover lommeboka.

Menn shopper mest

Bruker 14.500 mer

Sammenligner du enslige menn med enslige kvinner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at mennene i snitt svir av 14.500 kroner mer enn kvinnene på forbruk i året. Mange av disse tusenlappene går med til shopping.

Tallene fra SSB viser nemlig at menn årlig bruker i snitt 5.500 kroner mer på fritidsutstyr, 4000 kroner mer på kjøp av biler og andre transportmidler, og 500 kroner mer enn kvinnene på møbler og tepper. Til gjengjeld bruker kvinnene "bare" 1.500 kroner mer i året på klær og sko.

Mens kvinner gjerne kjøper en liten ting, som en ansiktsmaske eller en topp, når de skal shoppe, slår mennene på stortromma når de først kommer seg til butikken. Da går det i DVD-spillere, stereoanlegg, driller, dyrt sportsutstyr eller en stor og god bunke CDplater.

Hos Hifi Centerkjeden i Oslo, der de selger stereoanlegg og komponenter, opplyser de at gjennomsnittskunden handler for 20.000 kroner hver gang han er innom. Og ja, 95 prosent av kundene deres er menn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrt sportsutstyr

Da vi spurte to arbeidende 27 åringer i hovedstaden, en kvinne og en mann, hva de brukte pengene de tjente på, fikk vi bekreftet at tallene fra SSB stemmer.

Den unge mannen brukte rundt 40.000 kroner i året på shopping, mens kvinna nøyde seg med å bruke rundt halvparten. Sportsutstyr, klær og elektrisk utstyr var de største utgiftspostene for ham. Han brukte 13.000 kroner mer i året på sportsutstyr enn henne.

Syke av shopping

Selv om kvinner svir av mindre penger i butikkene, har nok kvinnene mer glede av handleturene.

En undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning viser at menn bruker mer penger per minutt i butikkene. De handler mer effektivt, og har ikke forstått at en skal kose seg med shoppingen.

Nå er det også bevist med forskning at menn kan bli syke av shopping. En undersøkelse utført for ett av Londons største kjøpesenter viser at både blodtrykk og puls skyter alarmerende høyt i været hos menn når butikkene er overfylte og køen blir for lang.

Kvinnene derimot mestrer situasjonen til fingerspissene. Kanskje på tide å gi fra seg kredittkortet og gjøre plass i køen, gutter?