Menn mest negative til barnløshet

Det er ikke kvinner som har tyngst for å godta et liv uten barn.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er amerikanske forskere som har kommet fram til de noe overraskende funnene. Utgangspunktet er to nasjonale studier som omfatter mer enn 12.000 kvinner, ifølge Reuters Health.

Kvinnene var tre ganger så ofte uenige i forestillingen om at personer uten barn har et tomt liv, og dobbelt så ofte i at det å få barn er meningen med ekteskapet.

- Resultatene antyder at kvinner kanskje er mer åpne for muligheten til å forbli barnløse, sammenlignet med menn, sier hovedforfatter Dr. Tanya Koropeckyj-Cox ved University of Florida.

Her er landets mest fruktbare:

Både jobb og barn
Hilde Hauglid, kulturviter og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen, har intervjuet 12 norske heterofile og lesbiske par om det å velge å leve et liv uten barn, såkalt barnfrihet. Hun kjenner ikke igjen resultatene fra den amerikanske studien.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


- I mitt materiale er det helst kvinner som har problemer med å være åpent barnfrie. Det er fremdeles slik at det er det moderlige som gjør en kvinne til en kvinne, forklarer Hauglid til DinSide Helse.

Hun tror de gode velferdsordningene i Norge er en av årsakene til at det er vanskeligere å velge å være barnfri her enn i USA.

- Det er så sterke insentiver fra staten om at norske kvinner både skal gjøre karriere og være mor. Amerikanske kvinner nyter ikke like godt av slike velferdsordninger, og dermed er det mer akseptert at de velger karrieren framfor barn, sier Hauglid.

Har du nylig fått barn? Da bør du passe deg for å gå i de vanligste foreldrefellene:

Mennene sier nei
I sin praksis opplever samlivsterapeut Solveig Vennesland ofte at den ene parten vil ha barn og den andre ikke. Men det er sjelden mennene som presser på for å få barn, forteller hun.

- Med unntak av enkelte kvinner som har blitt så hekta på karrieren at de har fått en slags mannslignende rolle, er det som regel kvinnene som vil ha barn. Og i situasjoner hvor en eller begge av partene har barn fra før, ønsker kvinnene gjerne et felles barn, mens mannen ofte sier nei, forklarer Vennesland.

Har partneren din en dyp bassrøst eller en yndig tenor? Det kan avgjøre hvor mange barn dere får:

Anne Kath. ikke representativ
Nylig stod Anne Kath. Hærland fram i Se og Hør og sa at hun aldri ville ha barn. Men Vennesland tror ikke hun er representativ for kvinner flest.

«Det er fremdeles slik at det er det moderlige som gjør en kvinne til en kvinne.»


- Den generelle holdningen kan ikke generaliseres ut fra hva enkeltkvinner som står fram, sier og gjør, mener Vennesland.

I den amerikanske studien hadde kvinner generelt sett mindre tradisjonelle syn enn menn på ekteskap, kjønnsroller og mødre som arbeidet utenfor hjemmet.

Et annet bidrag til at noen velger et liv uten barn, kan være at de har sett hvordan kvinner de kjenner, sliter med å få tidsskjemaet til å gå opp og å oppfylle forventninger fra ulike hold.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Marriage and Family.

Flere barn fødes ved hjelp av assistert befruktning. Les mer her:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!