Mer cash, mindre bolig, for dagens kvinner.
Mer cash, mindre bolig, for dagens kvinner.Vis mer

Menn mest gjeld

Er du singel mann er du gjeldstynget og har lite kapital. Er du enslig middelaldrende kvinne så ser det bedre ut.

Er du singel mann i alderen 30-44 år, har du høyere gjeld enn kvinner på samme alder. I 1993 hadde menn tre ganger så mye gjeld som kvinner. I snitt hadde de den gang 140.000 kroner (regnet om til 2003-kroner).

I 2003 ble forholdstallet halvert, men fortsatt har aleneboende menn langt høyere gjeldsopptak enn kvinner i samme situasjon. Hele 14 prosent av mennene har gjeld som er tre ganger så stor som inntekten; for kvinner lander denne prosenten på 10. Dette kommer frem i en undersøkelse om aleneboendes kår gjennomført av Statistisk sentralbyrå.

Menn forbruker mer

Aleneboendes menns gjennomsnittlige gjeld er på 325.000 kroner, men de eier mindre bolig enn før. Dermed betyr dette at de forbruker mer. Kvinners gjennomsnittsgjeld er på 200.000 kroner. Kvinner skal merke seg at menns gjeld er større - ikke bare fordi de forbruker mer - men fordi menn tjener mer og følgelig kan låne mer.

Formue i fast eiendom halvert

Siden 1992 har formue kyttet til fast eiendom for kvinner mellom 30 og 44 år blitt halvert. Kvinners realkapital var i i 1992 113.000 kroner, mens den i dag er redusert til 57.000 kroner. SSB mener dette skyldes at flere leier bolig, fori det er vanskeligere å komme seg inn på eiendomsmarkesdet som singel. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på norske boliger i dag er på 23.000 kroner (kilde: Norges Eiendomsmeglerforbund).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forhold gjeld og inntekt:

Hvor mye gjeld har du? (Avsluttet)
Ikke noe gjeld, eller lavere enn inntekten min(25%) 158
Dobbelt så stor som inntekt(23%) 149
Mer enn tre ganger inntekt(19%) 121
Tre ganger inntekt(17%) 110
Omtrent lik inntekten min(15%) 97
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Rike, middelaldrende kvinner

Selv om kvinner i stor grad tjener mindre menn, har de blitt rikere. Aleneboende kvinner i alderen 45-66 år har mer nettoformue enn menn. I denne gruppen har mange nedbetalt gjelden sin og mange har tidligere tilhørt flerpersonshusholdninger.

Gift deg

Men er du singel bør du likevel tenke på slå deg sammen med noen. SSBs undersøkelse viser at bare 5 prosent av barnefamiliene hadde gjeld som er tre ganger så stor som inntektene. Hele 13 prosent av ungkarene hadde gjeld som var tre ganger så stor som inntektene, og seks prosent av ungkarskvinnene hadde det.

Solidarisk Karita

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem varsler tiltak:

- Aleneboende er ingen homogen gruppe og vi arbeider med å målrette tiltak, sa minister Bekkemellem da hun fikk overakt SSBs rapport.

- Regjeringen vil legge fram en handlingsplan mot fattigdom og en handlingsplan for integrering og inkludering. Tiltakene som foreslås vil omfatte aleneboende som kommer inn under fattigdosmgrensen eller er innvandrere.

AKTUELT:

Kvinner er økonomiske tapere

 Foto: Inga Holst
Foto: Inga Holst Vis mer


LØNN OG EIENDOM: Gutta ikke bare eier mer bolig, bil og båt enn jentene. De har også 60 prosent høyere inntekt. Er kvinner dumme?

Les mer

Kjøp trygt med vennene dine

 Foto: Per Ervlande
Foto: Per Ervlande Vis mer


ABC: Spare penger på å kjøpe bolig med venner? Hold tunga rett i munnen og følg DinSides kontraktråd.

Les mer

Norges beste budsjettmodell?

Menn mest gjeld


KALKIS: Få styr på økonomien din med DinSides budsjettkalkulator.

Les mer

Eie eller leie?

Menn mest gjeld


KALKIS: Lønner det seg å eie eller leie? Regn ut hvor stort lån du kan betjene med vår eie eller leie-kalkulator.

Les mer