Kvinner har alltid vært flinkere enn menn til å gå til legen. Nå bør menn også bli flinkere. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Kvinner har alltid vært flinkere enn menn til å gå til legen. Nå bør menn også bli flinkere. Foto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

- Menn må gå til legen

- Små, enkle ting i hverdagen kan forebygge at norske menn får kreft, sier tidligere kreftpasient Bengt Eidem.

Publisert
Sist oppdatert
- Vi vet at menn er tregere til å oppsøke lege, og at en del krefttyper rammer menn i større grad. Kanskje oppfordringer om hyppigere kontroll kan hjelpe at flere tilfeller oppdages tidligere.


Halvparten av norske menn vet ikke hvordan de kan få informasjon om forebygging, og kun 12 prosent spiser ’’fem om dagen.’’ I dag lanseres Kreftkampanjen Menn og kreft 07.

Bengt Eidem, tidligere statssekretær i Forsvarsdepartementet, ble rikskjendis da han for to år siden stod frem som kreftpasient med et ønske om beinmargsdonor. Nå er han kreftfri og en av frontfigurene i årets kampanje Menn og kreft.

Kreftsyke menn har dårligere odds enn kvinner til å overleve sykdommen. Nå lanserer Kreftforeningen en egen webside om menn og kreft.

- Jeg tror det er viktig at folk som har spesialkompetanse på området stiller opp. Folk har behov for personlige vitnesbyrd. Dessuten mener jeg at det er en myte at man trenger voldsomme omveltninger for å forebygge kreft, sier Bengt Eidem til DinSide Helse.

Han får støtte av Kreftforeningens spesialrådgiver Astrid Bismo.

- I år er temaet forebygging, ut fra det faktum at en av tre krefttilfeller kan unngås. I fjor hadde vi tidlig diagnose. Målet vårt er å øke kunnskapen om hva hver enkelt kan gjøre for å redusere risikoen for kreft, sier Bismo til DinSide Helse.

<strong> Foto:</strong> Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer


Syklet og spiste sunt
Bengt Eidem fikk akutt leukemi januar 2005 og fikk beskjed at han hadde null til fem prosent sjanse for å overleve. I et donorregister på ti millioner mennesker fantes ingen beinmargsdonor som passet. I juni fant de endelig en, og transplantasjonen ble vellykket. Hele tiden valgte Bengt å tro at det fantes en mulighet for å overleve.

- Selv om jeg og mine nærmeste visste at sjansen var kun fem prosent, valgte jeg smarte løsninger. Jeg syklet litt, gikk korte turer og prøvde å spise riktig. Jeg mener troen, mine nærmeste og disse små endringene hjalp meg. Dessuten ble jeg raskere rehabilitert, sier han.

Overvekt øker risikoen for enkelte kreftformer. Den gledelige meldingen er at litt mosjon både motvirker kreft og tilbakefall etter kreftsykdom:

Eidem råder norske menn til å bli flinkere til å gjøre noe med kulene og ”vondtene” de kjenner på kroppen. Oppfordringen hans er å oppsøke legen oftere.

- I dag overlever over halvparten av de som får kreft, og i fremtiden vil dette tallet stige på grunn av legevitenskapenes fremskritt. Like viktig er det at kreften oppdages tidlig, da øker sjansen for overlevelse betydelig, sier Eidem.

Flere nordmenn rammes av kreft, men flere overlever også. Viktig forskning og bedre behandling får noe av æren.

Mer rutinekontroll?
Norske kvinner får i dag brev fra Kreftregisteret der de oppfordres til rutinekontroll av for eksempel livmorhalskreft eller brystkreft. Slike påminnelser er viktige, ifølge Eidem.

- Vi vet at menn er tregere til å oppsøke lege, og at en del krefttyper rammer menn i større grad. Kanskje oppfordringer om hyppigere kontroll kan hjelpe at flere tilfeller oppdages tidligere, tror han.

Kreftforeningen sier at det i dag er en diskusjon om slike kontroller også skal gjelde menn.

- Det viktigste er at menn selv tar ansvar for egen helse og hyppigere legekontroll, sier Bismo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer