<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Menn fornøyde etter kjønnsskifte

De fleste som skifter kjønn fra mann til kvinne er fornøyde, viser ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Til tross for mange komplikasjoner er personer som skifter kjønn fra mann til kvinne, stort sett fornøyde. Det viser en britisk undersøkelse publisert i British Journal of Urology International.

Det er University Hospitals of Leicester som har gjort undersøkelsen. De spurte 220 personer kort tid etter operasjon og fant ut at 88 prosent var tilfredse. Bare sju prosent var misfornøyde, ifølge BBC.

Les også: Unge gutter glemmes:

Komplikasjoner
Etter noen år dybdeintervjuet forskerne 70 av pasientene om deres erfaringer. Omtrent tre fjerdedeler sa de fortsatt var fornøyd med operasjonen, mens 29 prosent hadde opplevd komplikasjoner.

Å skifte kjønn fra mann til kvinne er en stor operasjon, som ikke bare betyr å fjerne de mannlige kjønnsorganene, men å bruke vevet til å lage kvinnelige kjønnsorganer.

Noen av pasientene i studien hadde blant opplevd uønsket hårvekst, nedsig av det nykonstruerte kvinnelige kjønnsorganet og noen tilfeller av nekrose, som betyr at noe av det omplasserte vevet begynner å dø. Dette kan bety flere operasjoner for pasientene.

En annen britisk undersøkelse har vist at neseoperasjoner kan være viktig for å gi menn et mer feminint utseende:

Får orgasme
Nesten en fjerdedel av pasientene sa at de hadde vært i stand til å ha sex med partneren etter operasjonen, og nesten halvparten sa at de klarte å få orgasme.

Rapportens hovedforfatter, assistentlege i urologi, Jonathan Goddard sier utfallet av den kompliserte operasjonen avhenger av mange faktorer.

- Dette inkluderer kirurgens tekniske erfaring og mengde og kvalitet av vev som hver pasient har tilgjengelig for rekonstruksjon. Og aller viktigst, pasientens realistiske forventninger, sier han til BBC.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Esben Esther Pirelli Benestad, spesialist i klinisk sexologi ved Grimstad MPAT-institutt sier den britiske rapporten viser det samme som mange tidligere undersøkelser, blant annet fra Sverige.

- Men den britiske undersøkelsen viser tydeligere at mange får komplikasjoner, og ikke fullt så mange får et tilfredsstillende seksualliv som vi ofte ellers får inntrykk av, sier Benestad til DinSide Helse.

Les også: Kjønnsidentitet og seksuell orientering:

- Rop hurra!
Ifølge Benestad har tidligere undersøkelser vist at dårlig kosmetisk og funksjonelt resultat i tillegg til tap av familie er det som gjør at noen angrer inngrepet.

- Det siste gir grunn til en ny oppfordring til mødre, fedre, søsken og andre nære: Her er det langt mer grunnlag for å rope hurra for den som har funnet sitt liv og sin retning, enn for å yte motstand og avvisning, påpeker Benestad.

Hvert år henvender opptil 70 personer seg til Rikshospitalet med ønske om å skifte kjønn. Fram til nå har oppfatningen vært at flesteparten av disse har alvorlige psykiatriske lidelser. En doktoravhandling viser imidlertid at dette bare gjelder én av fire.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer