- Menn etterlyser tilbud til menn

Interessegruppen for kvinner med spiseforstyrrelser får jevnlige henvendelser fra menn.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller daglig leder Ellen Ottesen i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS) til Mozon.no, etter at stortingsrepresentant Andrè Oktay Dahl (H) i går gikk ut og uttalte at unge gutter glemmes i kroppspress-debatten.

- Det er kjempebra at Dahl tar opp denne problemstillingen, og det er bra utspillet kommer fra en mann. Vi får flere henvendelser fra menn, og vi vet at mange menn opplever det som dobbelt vanskelig å både ha et problem og at det i tillegg er et såkalt ”jenteproblem”.

- Vi har hatt kontakt med menn som etterlyser tilbud for menn. Da henviser vi ofte til Rådgiving om Spiseforstyrrelser, som tilbyr hjelp til begge kjønn, sier Ottesen. Les mer her:

Les også: Mer spiseforstyrrelser blant menn

- Vil vurdere mannskurs

Ottesen sier at presset på mannskroppen er ille.

- Det er ganske smale rammer for hvordan en guttekropp skal se ut i forhold til reklamen. Det er et kraftig press der. Dette handler om mennesker, og enten du er kvinne eller mann er det ingen som trives med så smale rammer, sier Ottesen.

Les også: Advarer mot farlig slanketrend.

Ottesen sier IKS har vurdert å tilby kurs for menn, men at det hittil ikke har blitt noe av.

- Nå er dette spørsmålet aktualisert igjen, og vi kommer til å ta opp dette på neste styremøte. Menn kan uansett ringe oss, vi snakker selvfølgelig med dem også, sier Ottesen.

- Hvorfor begrenser dere dere til kvinner i navnet deres?

- Det var tre kvinner som startet IKS i 1987, og et flertall av de som har spiseforstyrrelser er kvinner. De som startet, kjente best på kroppen hva som var kvinners opplevelser av spiseforstyrrelser. I tillegg synes mange av kvinnene vi har kontakt med at det er godt å holde seg til rene kvinnefora, forklarer Ottesen.

Hun sier det ville være fint om menn med spiseforstyrrelser gjør det samme som IKS har gjort.

- I så fall deler vi gjerne av våre erfaringer, sier hun.

Les også: Sykehuset glemmer mor og far:

God vaksine

Oktay Dahl uttalte i går at han ville oppfordre helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad til å fremlegge en egen handlingsplan for gutter, med fokus på kroppspress. Ottesen sier hun ikke vet om det er veien å gå.

- Det er imidlertid viktig å få frem et par ting. Det ene er at reklame og filmindustri har et ansvar. Noe annet er selvfølelsen til ungdommene våre. Hvis du lar ti ungdommer gå forbi en reklameplakat med dagens modellforbilder, vil mange føle seg svært små, enten de er jenter eller gutter. Men noen skiller og blir ikke så satt ut. Da handler det om en trygghet inne i personen på at ”jeg er bra nok som jeg er”, sier Ottesen.

- Hadde vi klart å skape noen generasjoner som hadde en generelt god selvfølelse ville det vært en god vaksine, både mot for eksempel spiseforstyrrelser og rusmisbruk, sier hun.

Les også:Eldre med spiseforstyrrelser ber om hjelp :

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!