Flere menn sparer høye beløp per måned. - Kvinner må bli flinkere til å ta ansvar for egen økonomi, mener Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank. Foto: PantherMedia
Flere menn sparer høye beløp per måned. - Kvinner må bli flinkere til å ta ansvar for egen økonomi, mener Monica Haftorn Iversen i Fokus Bank. Foto: PantherMediaVis mer

Menn er de flinkeste sparerne

Flere sparer mer per måned enn kvinnene.

En fersk undersøkelse gjennomført av Sentio for Fokus Bank, viser at nesten dobbelt så mange menn sparer mye, sammenliknet med kvinner.

Hver tredje mann sparer nemlig fra 3.000 kroner og oppover i måneden.

– Tilsvarende tall gjelder kun 16 prosent av kvinnene. Flere kvinner burde ta ansvar for sin egen økonomi, sier Monica Haftorn Iversen, privatøkonom i Fokus Bank til DinSide.

Forskjellene øker

I tillegg til at menn sparer mer, ser det også ut til at kjønnsforskjellene innen sparing er økende. En undersøkelse gjort for Verdipapirfondenes forening i mars 2012 viser at av 710.000 nordmenn som har etablert en spareavtale, er nesten 60 prosent menn.

Siden 2006 har dessuten menn økt sitt månedlige sparebeløp med 13,2 prosent. Økningen i kvinners sparebeløp i samme periode er på så lite som 3,7 prosent.

– Reelt sett har menn økt sin sparing, mens kvinners reelle sparing har gått ned. Ved at menn er flinkere til å spare, trygger de sin egen fremtid. Kvinner bør definitivt gjøre det samme, sier Haftorn Iversen til DinSide.

En mulig grunn til at menn jevnt over sparer mer enn kvinner, er at menn i alle aldersgrupper, uansett utdanningsnivå, tjener mer enn kvinner. Dette viser SSBs lønnsstatistikk for 2011.

Les også: Slik blir du millionær - uten å vinne i Lotto

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor bør kvinner spare mer

Selvsikkerhet i forhold til økonomi kan også spille inn, tror Monica Haftorn Iversen.
For mens hele 73 prosent av de spurte mennene føler at de kan nok om privatøkonomi, svarte bare 57 prosent av kvinnene ja på dette spørsmålet.

– Privatøkonomi kan for mange være et område som virker tungt og komplisert, og noen velger derfor å overlate ansvaret for økonomien til personen som kan det, sier Monica Haftorn Iversen.

Hun oppfordrer kvinner til å ta større ansvar for egen økonomi, for å skape større økonomisk trygghet.

– Halvparten av norske ekteskap ender i en skilsmisse. I tillegg er det blant kvinner andelen uføre øker mest. Dette er harde fakta som vi kvinner må ta innover oss, og som en bør ta med inn i vurderingen når en skal planlegge egen økonomisk trygghet, sier Haftorn Iversen.

Les også: Gjør du som nordmenn flest, og bruker skattepengene på dette?

Deltidsarbeid negativt for pensjonen

DinSide kunne også nylig fortelle hvordan deltidsarbeid påvirker pensjonssparingen negativt. Også her er det i stor grad kvinner som får merke de økonomiske følgene.

Selv om antallet kvinner som jobber ufrivillig deltid er gått noe ned, viser tall fra SSB at dette fortsatt gjelder 45.000 kvinner i Norge, ifølge Aftenposten.

Er familien enig om at kvinnen skal jobbe redusert for å gjøre hverdagen enklere, mener økonomene at mannen i huset bør kompensere for dette.

– Mitt forslag er at den som jobber fulltid kompenserer dette, gjennom å spare i et bredt sammensatt fond. Dette er et enkelt, men veldig godt pensonsråd, har forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand tidligere uttalt til DinSide.