Menn blir som Homer Simpson

Skandinaviske menn blir feitere, latere og drikker mer øl enn noen gang før.

Er det noe håp for den norske mannen? Ikke om vi skal tro statistikkene som viser hvordan menn blir både feitere og dummere.

Les også: Pene kvinner gir dumme menn

Kvinnene har derimot en lys fremtid foran seg, mener den svenske likestillingsforskeren Ingemar Gens.

- Om tyve år har den mannlige dominansen brutt helt sammen og kvinnene har mer makt i samfunnet. Da vil det finnes flere kvinnelige sjefer og en lønnsfordeling som går i kvinnenes fordel, sier forskeren til magasinet Att:ention.

Leser og studerer
Skandinaviske kvinner ligger nemlig høyt på statistikkene over utdanning og lesevaner. Men bare en av tre menn har åpnet en bok den siste uken. Lesevanene kan være med på å forklare hvorfor kvinnene nå får bedre karakterer og tar oftere høyere utdanning enn menn.

- Snart finnes et helt samfunn av menn uten utdanning, med lav lønn, med få venner, som er ugifte og ensomme - og helt uinteressante for kvinner. De finnes allerede i dag, men vil bli mange flere når denne utviklingen akselererer, mener Gens.

Kjører bil og drikker øl
For omtrent 50 år siden var menn oftere slanke, og kvinnene oftere overvektige. Men så skjedde det noe. Siden 1985 har menn hatt høyere kroppsmasseindeks (BMI) enn kvinner, og nå har to av tre norske menn i 40-årene problemer med overvekt eller fedme.

Den aller viktigste årsaken til disse problemene er at vi i dag spiser mer og beveger oss mindre enn før. Vi ser mer på tv, har mindre fysiske jobber, bruker flere timer i sofaen og kjører mer bil enn noen gang før. Og så drikker vi mer øl.

Omsetningen av øl i norske dagligvarebutikker er nå på 250 millioner liter i året. Menn står for nesten to tredjedeler av ølsalget som har vokst stabilt de siste 30 årene, samtidig som omsetningen av vin og brennevin har økt enda mer.

Bekymret? Da kan du slappe av med denne artikkelen: Øl og sex er sunt