Menn både klokest og dummest

Menn scorer både høyest og lavest i intelligenstester. Men slik vil det ikke forbli, mener hjerneforsker.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er både gode og dårlige nyheter for den mannlige halvdelen av verdens befolkning.

En undersøkelse fra University of Edinburgh i Skottland konkluderer nemlig med at blant samfunnets to prosent mest intelligente finnes det dobbelt så mange menn som kvinner, ifølge The Daily Telegraph.

Dette kan kanskje forklare hvorfor det er så mange flere mannlige vinnere av nobelprisen. Men det betyr ikke at menn danker ut kvinner i den store intelligenskampen. For også blant de to prosent minst skarpe er det dobbelt så mange menn som kvinner.

Menn best i naturvitenskap
Undersøkelsen viser også, ikke overraskende, at menn scorer høyest i de naturvitenskapelige kategoriene, mens kvinner klarer seg best i språk.

Det er utelukkende mannlige forskere som står bak undersøkelsen, som kom fram til resultatene ved å måle intelligensen til 2.500 søskenpar. På den måten kunne de se bort fra faktorer som utdannelse og oppvekst. Søskenparene ble blant annet testet på deres evner innen naturfag, matte og engelsk.

Les også: Pengesøl med høy IQ?

«Det ser ut til at kvinner har valgt ut menn fra den øverste delen av seleksjonen, og muligens ut fra intelligens»


Likende resultater i Skandinavia
Hjerneforsker Ann-Elisabeth Knudsen fra Danmark er ikke overrasket, da resultatene fra en dansk undersøkelse av gutter og jenter, som hun selv var med på, viser det samme.

- Det forundrer meg ikke. Jentene fyller generelt godt opp i midten, mens guttene blir kategorisert enten ved at de duger eller ikke duger, forklarer hun til DinSide Helse.

Knudsen forklarer at mannens testosteron utvikler spesialiserte nettverk i høyre hjernehalvdel. Dette gir dem spisskompetanser, mens kvinner er flinkere til å få hjernehalvdelene til å samarbeide. På den måten kan de gjøre mange ting på en gang.

Les også: Slik får du smartere barn

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


IQ som lokkemiddel
Professor Timothy Bates, ved det skotske universitetet som ledet studien, knytter intelligens til overlevelse. Han har en teori om at mannen gjennom tiden har utviklet intelligensen sin for å bli bedre til å tiltrekke seg det motsatte kjønn.

- Vi har bevis på at gjennom evolusjonen har de fleste kvinner en god sjanse for å bli mødre, mens bare halvparten så mange menn har klart å bli fedre. Det ser ut til at kvinner har valgt ut menn fra den øverste delen av seleksjonen, og muligens ut fra intelligens, sier Bates til DinSide Helse.

Dette har gitt økt trykk på mannen til å utvikle seg mot en ønsket retning istedenfor å utvikle seg i midten. Men da blir risikoen for å ende opp i den andre ytterkanten desto større, forklarer han.

Bates legger til at den kvinnelige utviklingen heller mer i mot å sikre overlevelse og nyte trygghet på middelgrunn, men minner om at det må mer forskning til for å forstå fenomenet.

Har du høy eller lav IQ? Test her!

Viktig for jakt
Knudsen tror derimot ikke på denne forklaringen. Ifølge Berlingske Tidene mener hun at det hører med til historien at menn ble nødt til å utvikle spesialkompetanser og dermed høyre hjernehalvdel for å kunne gå på jakt og finne fram i naturen. Det har krevd mer intelligens og vært en betingelse for å overleve.

Men nå som de samme kravene ikke lenger eksiterer, vil det på sikt mest sannsynlig påvirke mannens hjerne, ifølge den danske forskeren. Hun påpeker imidlertid at dette vil ta tid og ikke er noe vi vil se i løpet av de neste hundre årene.

Den skotske studien er publisert i tidsskriftet Intelligence.

Les også: Høy IQ gjør dagen derpå mindre plagsom