BILLIG: Denne Sharp-TV-en kostet først under 10.000 kroner på Salgshuset.com, før den ble satt opp til 22.995 kroner. I andre butikker koster den rundt 55.000 kroner. Nå er alle TV-er fjernet fra nettbutikken.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
BILLIG: Denne Sharp-TV-en kostet først under 10.000 kroner på Salgshuset.com, før den ble satt opp til 22.995 kroner. I andre butikker koster den rundt 55.000 kroner. Nå er alle TV-er fjernet fra nettbutikken. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Mener Salgshuset.com er svindel

Sharp har anmeldt den norske nettbutikken. Butikken truer selv med å anmelde kritikerne.

– Jeg ble oppringt av en kunde som så prisene og lurte på om vi kunne gi han de samme, forteller salgssjef Petter Strande i Sharp Norge til DinSide.

Prisene fant kunden på Salgshuset.com, en norsk nettbutikk som ifølge seg selv driftes fra Seychellene i Afrika. Her ble blant annet en 90 tommer stor Sharp-TV solgt for 9.995 kroner. Modellen, LC-90LE745U, har ennå ikke landet i Europa, men selges i USA for 10.000 dollar. Altså rundt 57.000 kroner, eller omlag seks ganger så mye som Salgshuset.com solgte den for.

– Det er nok ikke mulig. Prisen er under produksjonskostnaden, sier Strande i Sharp.

Politianmeldt nettsiden

Salgssjefen er helt overbevist om at nettbutikken er ren svindel. Prisene er i hans øyne rett og slett for lave til å være sanne. Sharp har derfor politianmeldt butikken, og håper politiet vil stanse den.

Få også med deg denne: Hør opptaket av hvordan kataloghaier lurer nordmenn

ANMELDT: Salgssjef Petter Strande i Sharp Norge forteller at de har politianmeldt nettbutikken. Her er han på IFA-messen tidligere i år.  Foto: Per Ervland
ANMELDT: Salgssjef Petter Strande i Sharp Norge forteller at de har politianmeldt nettbutikken. Her er han på IFA-messen tidligere i år. Foto: Per Ervland Vis mer


Sharp har også vært i kontakt med Finn.no, hvor nettbutikken etter det DinSide og Sharp har grunn til å tro legger ut produktene til liknende priser. Annonsene har på skrivende tidspunkt statusen "avventer kontroll".

Samsung er også oppmerksom på nettbutikken, og norsk salgssjef Paal Anders Jansen forteller DinSide at de vil se nærmere på saken når han er tilbake fra en forretningsreise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er utrolig trist for de som eventuelt går på limpinnen. Om man får et tilbud som er for godt til å være sant, er det ofte det, sier Strande i Sharp.

Nekter å svare

DinSide har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med mannen vi har grunn til å tro driver nettbutikken, uten hell. På nettsidene står det ikke oppført noen kontaktinformasjon, og domenet er beskyttet mot "whois"-oppslag, som vanligvis gir informasjon om hvem som har registrert en nettside. Foreløpig har vi bare fått kontakt gjennom e-poster fra kundeservice@salgshuset.com, som ikke signeres med navn, til tross for at vi gjentatte ganger ber den eller de som svarer om å identifisere seg. Men etter det vi forstår har vi kommunisert med bakmannen.

"Vil du vite hvordan vi klarer våre priser må du komme og møte oss, så skal vi vise deg prisen vi har inne på produktene, og gi deg mulighet til å prate med fabrikkeiere" skriver vedkommende.

I e-posten understreker vedkommende videre at selskapet holder til på Seychellene, men nekter likevel å svare på spørsmålene våre om vi ikke kommer og møter dem ansikt til ansikt i Afrika.

"Forøvrig kan vi bare bekrefte at vi er seriøse. Når vi hadde åpent forrige gang, solgte vi 40 projektorer og over 400 digitale vekter. Vi er kommet for å bli" skriver nettbutikken til DinSide.

TRUENDE: I et langt innlegg på AVforum.no truer Salgshuset.com med å anmelde alle som hevder at nettbutikken har urent mel i posen.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
TRUENDE: I et langt innlegg på AVforum.no truer Salgshuset.com med å anmelde alle som hevder at nettbutikken har urent mel i posen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Vi gjentar stadig at vi gjerne vil prate med dem, men dessverre ikke kan fly til Afrika. I en ny e-post svarer vedkommende så å ha misforstått, og trodd at vi befant oss i Afrika allerede. Det hele avsluttes med at han uansett ikke vil prate med oss, om vi heller ikke kan komme til byen på Østlandet han befinner seg i akkurat nå.

Han sier videre at "har vi gjort noe galt i kjøp av våre TV-er så kan vi bevise at det ikke har vært med vilje", og "vi kan når som helst bevise våre priser for deg".

Noen slike beviser har vi foreløpig ikke fått, og etter en mengde e-poster frem og tilbake får vi fortsatt hverken vite hvem vi egentlig kommuniserer med eller hvem som står bak siden. Firmaet bak skal visstnok ikke være helt klart ennå, og vår e-postkontakt skriver at informasjon om selskapet er "strengt konfidensielt".

Aktør truet debattanter

Praten om nettbutikken har gått hett for seg på det store forumet AVforum.no. Her har samtlige debattanter antatt at nettstedet er ren svindel, og på et tidspunkt kom en bruker med brukernavnet Salgshuset.com selv på banen.

"Fryktelig trist at våre gode priser gjør sånt med folk" skrev en bruker med navnet Salgshuset.

"Om ikke denne tråden med dennes teser om svindel og bedrag slettes, vil vi gå til det skritt å politianmelde samt rette erstatningskrav overfor brukere som hevder hva de hevder".

Kort tid etter ble tråden stengt for nye innlegg. Alle innlegg fra og med det fra Salgshuset.com og utover ble dessuten slettet. Vil du lese hele innlegget fra nettbutikken, finner du det her.

– Vi tillater ikke at forhandlere opererer direkte på forumet. Det er noe av bakgrunnen for at innleggene ble fjernet, forteller administrator Anbjørn Kaurstad på AVforum.no til DinSide.

Brukeren bak Salgshuset.com skal også ha henvendt seg direkte til debattanter for å true dem med anmeldelser. Vedkommende er nå derfor stengt ute av forumet. Tråden ble senere åpnet igjen, uten innlegget fra Salgshuset.com og svarene på dette.

Les også: Kaller VG Nett-annonser for "reinspikka svindel"

FANT PÅ FINN: Mannen vi har grunn til å tro står bak Salgshuset.com har tilsynelatende også lagt ut annonser på Finn.no. De avventer nå kontroll.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FANT PÅ FINN: Mannen vi har grunn til å tro står bak Salgshuset.com har tilsynelatende også lagt ut annonser på Finn.no. De avventer nå kontroll. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer


Økte pris, fjernet TV-er

Etter debatten valgte nettbutikken å skru opp prisene kraftig. Blant annet ble prisen på den nevnte Sharp-TV-en skrudd opp til 22.995 kroner; altså mer enn doblet.

"Vi har blitt hetset og truet og kaster nå inn håndkledet. (...) Dette hadde vi ikke forutsett" skrives det på nettbutikkes egne sider.

Senere ble alle TV-er fjernet helt fra nettbutikken. De beklager dette på en egen nettside, og gjentar truslene om anmeldelser. Forsiden preges på skrivende tidspunkt av Android-produkter og verktøy. Blant annet en Android-mobil/nettbrett, uten merke, til nærmere tusen kroner.

Personen vi har kommunisert med forteller oss at de skal leie inn advokater for å rette erstatningskrav mot de han mener har skadet selskapet. Han vil også fremlegge bevis for politiet slik at Sharps anmeldelse "faller bort".

Dette bør du se etter

Forbrukerrådet har foreløpig ikke mottatt noen henvendelser om Salgshuset.com. Og inntil videre har vi ingen konkrete beviser som taler hverken for eller mot at Salgshuset.com er svindel, slik Sharp hevder.

Men det er flere aspekter ved Salgshuset.com som gjør at den som har tenkt å handle bør bli skeptisk:

  • Nettbutikken har ingen informasjon om hvem som står bak. "Full firmaprofil vil være oppe innen 15.11.2012" er det eneste siden skriver. Om du ikke kan kontakte nettbutikken direkte, eller sjekke eierne, bør det vanligvis lyse en varsellampe.
  • Prisene ligger ekstremt mye lavere enn hos samtlige konkurrenter. Gode priser er én ting, priser som ligger på omlag én sjettedel av normalpris er noe annet.
  • Om du bestiller noe fra nettbutikken blir du bedt om å sette pengene direkte inn på et kontonummer. Da risikerer du å stå totalt uten beskyttelse. Du handler aller tryggest på nettet med kredittkort.
  • Nettbutikken driver med "drop shipping". I Salgshuset.com sitt tilfelle skal dette bety at de ikke har et eget lager, men heller bestiller varene direkte fra fabrikken på vegne av kunden. Det er absolutt ikke slik at alle nettbutikker med denne modellen er svindel, men den blir ofte satt i forbindelse med svindlere.
  • TV-en vi har brukt som eksempel i saken er ennå ikke lansert i Norge eller Europa. Om du finner produkter på nettet som ingen andre har, bør du i det minste sjekke at produktet faktisk vil fungere i hjemlandet ditt.
Se opp for falske nettbutikker – flere tips til å unngå fellene

Har du negativ erfaring med denne eller andre nettbutikker? Da vil vi gjerne høre fra deg! Tips journalisten her, eller diskuter med andre lesere under artikkelen.

(NB: Vennligst ikke skriv navnet på antatte bakmenn i kommentarfeltet. Vi velger å ikke publisere noen navn, og kan da heller ikke la andre gjøre det på våre sider. Takk!)