Mener piratkopier er livsfarlige og «skader oss alle»

Men for norske forbrukere er det kanskje enda viktigere grunner til å unngå kopiene.

FALSKE VARER: Sko, hodetelefoner og klokker er bare noe av det som piratkopieres og selges for en brøkdel av prisen. Men en handel handler om mer enn bare pris. Foto: ALL OVER PRESS
FALSKE VARER: Sko, hodetelefoner og klokker er bare noe av det som piratkopieres og selges for en brøkdel av prisen. Men en handel handler om mer enn bare pris. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Daværende næringsminister Trond Giske la i 2013 fram en stortingsmelding om «immaterielle verdier og rettigheter». Kort fortalt: De rødgrønne ville kvesse sverdene i kampen mot piratkopiering, også av fysiske gjenstander.

Denne uka presenterer den nye næringsministeren Monica Mæland ett av resultatene: Nettstedet Velgekte.no. Patentstyret, Tollvesenet og Kulturdepartementet skal her få nordmenn til å nettopp velge ekte varer framfor piratkopier.

Blant annet legges det fram en haug av argumenter for å ikke handle billige «kinakopier». Noen grunner er kanskje mer reelle enn andre, men én ting er sikkert: Det er slettes ikke uproblematisk å kjøpe piratvarer.

LES OGSÅ: Styr unna butikker med «billig, cheap og gratis» i navnet!

HOLDNINGSKAMPANJE: Velgekte.no håper å overbevise deg om at piratvarer ikke lønner seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HOLDNINGSKAMPANJE: Velgekte.no håper å overbevise deg om at piratvarer ikke lønner seg. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva er piratvarer?

De fleste forbinder piratkopiering med programvare, film og musikk. Men også fysiske varer som vesker, elektronikk, solbriller og klær piratkopieres i stor skala. Og mens du tidligere bare kom borti det på sydentur, er piratvarer nå bare et Google-søk unna.

Velgekte.no definerer piratvarer som en «ulovlig etterlikning av produkter og/eller varemerker som krenker andres immaterialrettigheter». Disse rettighetene kalles også «åndsrett», og inkluderer alt fra beskyttede patenter, navn, design og opphavsrettigheter.

Kort fortalt er piratvarer noe ett selskap har enerett til å lage, men som blir laget av andre.

LES OGSÅ: Slik vil de avsløre piratvarer med mobilkameraet ditt

Hvorfor bør jeg ikke kjøpe piratvarer?

KRIMINALITET: Velgekte.no viser til rapporter om at piratvarer finansierer annen kriminell aktivitet. Foto: FORD
KRIMINALITET: Velgekte.no viser til rapporter om at piratvarer finansierer annen kriminell aktivitet. Foto: FORD Vis mer

Dette er selve tusenkronersspørsmålet, og er absolutt åpent for debatt. Med potensielt store økonomiske tap følger store ord, og her er hovedargumentene til Velgekte.no:

 • «Ikke støtt kriminelle»: Mener salg av piratvarer finansierer annen, organisert kriminalitet.
 • «Ikke lek med livet ditt»: Mener piratvarer utgjør en alvorlig risiko for helse og sikkerhet.

 • «Ikke ødelegg jobbmarkedet»: Mener piratkopiering koster næringslivet enorme inntekter, som igjen truer arbeidsplasser.
 • «Respekter kreativ innsats»: Mener piratkopiering truer livsgrunnlaget til kreative bransjer.
 • «En kortvarig glede»: Mener piratvarer ikke har kvaliteten til ekte varer.
 • «Vern om miljøet»: Mener manglende kontroll av piratproduksjonen utgjør en miljøfare.
 • «Utnyttelse av sårbar arbeidskraft»: Mener arbeidsforholdene i den svarte piratøkonomien kan være svært dårlig.
 • «Skadene rammer oss alle»: Mener piratkopiering skader hele verdens økonomi og sikkerhet.
Men den mest praktiske årsaken til å ikke kjøpe piratvarer, i Dinsides øyne, er at du raskt mister alle forbrukerrettigheter.

Handler du fra utlandet mister du den norske reklamasjonsretten uansett, men som regel mister du ikke produsentenes egne garantier.

Potensielt får du ingen å holde ansvarlig om noe går galt, enten med produktet eller kjøpet, og vi ville uansett aldri stolt på en piratbutikk. Vår erfaring er at du ikke bare risikerer et falskt produkt, men også å ikke få noe produkt i det hele tatt.

LES OGSÅ: Mobilbatteriet tok fyr under lading - Christer våknet av et smell og en pipelyd

DÅRLIG SPRÅK: Her er et eksempel på dårlig norsk på en nettbutikk som selger piratvarer. «Shipping» har blitt oversatt til «skipsfart». Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
DÅRLIG SPRÅK: Her er et eksempel på dårlig norsk på en nettbutikk som selger piratvarer. «Shipping» har blitt oversatt til «skipsfart». Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvordan avslører jeg piratvarer?

Dinside har mange ganger tipset om hvordan man avslører en falsk nettbutikk med falske varer. Her er en liten oppfriskning:

 • Prisen: Skal varen koste tusenvis av kroner, men selges for bare noen hundrelapper, er det all grunn til å frykte det verste.
 • Erfaringer: Ett enkelt Google-søk er som regel det eneste som trengs for å avsløre piratbutikker. Les andres erfaringer, og unngå å gjøre den samme selv. Sjekk også listen til Forbrukerombudet over falske nettbutikker.
 • Språket: Det finnes mange piratbutikker på norsk. Men det finnes svært få på flytende norsk. Stusser du på språket, bør du stusse på hele butikken.
 • Kontaktinfo: Ber butikken deg å maile en Hotmail-adresse? Dårlig tegn. Oppgir de ingen telefonnumre eller adresser? Dårlig tegn. Får du heller ikke tak i dem? Hold deg unna.
 • Sjekk med merket: Gå inn på nettstedet til merket du vil kjøpe og sjekk om de har egne sider om piratkopiering. Her finner du kanskje lister over ekte butikker, eller andre tips.
LES OGSÅ: Flere tips til hvordan du avslører en falsk nettbutikk

HJELPER: Har du handlet med et bankkort eller betalingstjeneste med kjøperbeskyttelse, kan du få pengene tilbake ved piratkjøp. Foto: PER ERVLAND
HJELPER: Har du handlet med et bankkort eller betalingstjeneste med kjøperbeskyttelse, kan du få pengene tilbake ved piratkjøp. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Hva gjør jeg om jeg har kjøpt piratvarer?

Ofte er det lett å se om du har kjøpt en piratvare. Varen og innpakningen er sjeldent på nivå med originalen. Noen ganger oppgir originalprodusentenes nettsider konkrete kjennetegn du kan se etter, andre ganger lar de deg sjekke serienummeret.

Har du med uærlige pirater å gjøre, er det betalingsmetoden din som trolig blir redningen. Kredittkort, mange debetkort og tjenester som PayPal har betalingsbeskyttelse som for eksempel kan bety pengene tilbake om du har blitt svindlet. Sjekk med ditt kort, og legg fram god dokumentasjon på at du har blitt lurt.

Har du handlet handlet piratvarer fra en norsk butikk eller privatperson, kan du slå kjøps- eller forbrukerkjøpsloven i bordet. De sier at du skal få det du hadde grunn til å tro du skulle få. Og trodde du ikke at du skulle få en piratvare, skal du få hevet kjøpet om det var det du fikk.

LES OGSÅ: Dine rettigheter når du handler fra privatpersoner på Finn.no

Har du kjøpt piratvarer? (Avsluttet)
Ja, med viten og vilje(60%) 1847
Nei(31%) 972
Ja, ble lurt(9%) 270
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er det ulovlig å kjøpe piratvarer?

I Norge er det fullt lovlig for en privatperson å kjøpe en piratkopiert vare til privat bruk. Det har blitt foreslått å gjøre det straffbart, uten hell, men det kan være straffbart i andre land.

Det som er ulovlig i Norge, er ifølge Velgekte.no å «utnytte eller medvirke til å utnytte andres produkter som er beskyttet av immaterielle rettigheter – hvis dette skjer som ledd i næringsvirksomhet».

Grensene skal være noe uklare her, men for å si det sånn: Om du handler hundre piratkopierte klokker for å selge dem videre, er du trolig i faresonen.

LES OGSÅ: Er pirattjenesten Popcorn Time lovlig i Norge?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer