Her sitter herskerne i kjedelige Norge. Foto: PER ERVLAND
Her sitter herskerne i kjedelige Norge. Foto: PER ERVLANDVis mer

Mener Norge er kjedelig, homogent og nesten en sosialiststat

Synes ikke vi fortjener topplass som verdens mest suksessrike land. Hva mener du?

Hvilket land er verdens mest suksessrike? Det har Legatum Institute forsøkt å finne ut av. Og resultatet ble at Norge havnet på toppen av listen på 110 land.

Vi har jo lest om dette før - at Norge skal være verdens beste land å bo i. Men hvordan kan man finne ut av det? Hvilke kriterier brukes?

Legatum Institute lette etter landet som var mest "prosperous". Dette ordet betyr både velstående, suksessrik, blomstrende og lykkelig. For å finne ut av dette, har instituttet tatt for seg blant annet BNP per hode, lese- og skriveferdigheter, gjennomsnittlig levealder, tilrettelegging for entreprenørskap, organisasjonsfrihet, helsetjenester, utdanningsmuligheter, frihetsfølelse og kontroll over egne liv, trygghetsfølelse og grad av demokrati.

Som sagt så topper Norge listen. Det trekkes frem at vi har klart høyest BNP per hode (noe vi kan takke oljen for), og at økonomien er sterk. Vi kommer også godt ut av det mht. utdannings- og helsesystem, og vi føler at Norge er et trygt og sikkert land. Vi har stor tiltro til rettsystemet, og stoler også på myndighetene. Les mer om hvordan Norge gjorde det i Legatum Prosperity Index.

Fortsatt lav rente i Norge

Ikke alle er enige i kåringen. I kommentarfeltet på nettsiden der indeksen presenteres er det flere som protesterer. En av dem, som oppgir at han/hun bor i Oslo, mener at i Norge er det slik at dårlig kvalifiserte arbeidstakere får jobb fordi vi mangler folk med kompetanse, og at det offentlige lønner drøssevis av mennesker som ikke gjør annet enn å "push pencils", altså ingenting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen, som bor i Paris, mener at uten olje og gass ville Norge rase nedover på listen. Han mener at Norge er rikt og sikkert et trygt land, men at det er et lammende kjedelig sted å bo med en veldig homogen populasjon. "Det er på en måte Nord-Europas svar på Sveits," mener han.

Andre igjen mener været er så dårlig at det ikke kan stemme at Norge topper listen. En debattant forteller at nettopp været (særlig mørket om vinteren), den kjipe maten, strenge alkoholregler og generelt manglende livsglede ble nevnt av hans franske kolleger som grunner for at listen ikke kunne stemme og at Norge ikke kunne være best.

På grensen til sosialiststat

Forbes.com stiller seg spørmålet også, men konkluderer med at det er flere nordiske land i toppen av listen som ikke har samme oljerikdom og høye BNP per innbygger. Dermed konkluderer de med følgende:

"De nordiske landene er alle på grensen til å være sosialiststater med generøse velferdsordninger og høy grad av inntektsfordeling gjennom skattesystemet," skriver Forbes.com, men legger til at "sosialismen ikke krysser grensen til politisk enevelde".

Hva mener du om disse utsagnene? Fortjener Norge tittelen "verdens mest suksessrike land"? Skriv i debattforumet under.

Vi setter stor pris på den norske naturen og omgivelsene våre. Her fra Geirangerfjorden. Foto: C.H./Innovasjon Norge
Vi setter stor pris på den norske naturen og omgivelsene våre. Her fra Geirangerfjorden. Foto: C.H./Innovasjon Norge Vis mer


Her er topp ti listen over verdens mes suksessrike land:

1: Norge
Det er vår høye BNP per innbygger som gjør at vi topper listen. Vi bruker store penger på helsesystemet per innbygger (men i USA brukes faktisk mer). Vi stoler på hverandre og myndighetene, nesten 100 prosent er fornøyde med miljøet og naturen vi bor i. Over 90 prosent av oss mener hardt arbeid får oss opp og frem i livet.

2: Danmark
Danskene er veldig fornøyde med levestandarden, de stoler på hverandre og myndighetene, synes de har mye frihet, og rangerer landet som et veldig bra sted å være entreprenør.

3: Finland
Finnene synes helsesystemet og utdanningssystemet er veldig bra, og føler at de har stor personlig frihet. Det blir brukt mye penger på forskning og utvikling, og det er godt klima for entreprenørskap. De stoler på myndighetene, men føler ikke at hardt arbeid vil hjelpe dem frem i livet.

4: Australia
Australiere er fornøyde med et bra utdanningssystem, stor personlig frihet og godt klima for entreprenørskap. De stoler på myndighetene sine, og føler en sterk tilknytning til landet og sine landsmenn. Sterk økonomi for det meste basert på råvarer gir trygghet.

5: New Zealand
Folk er veldig fornøyde med utdanninssystemet, og stoler på både myndigheter og landsmenn. De føler at de har stor frihet, og rangerer omgivelsene som et stort pluss.

6: Sverige
Nest best på entreprenørskap, og det brukes mye penger på forskning og utvikling. Stor personlig frihet. Men svenskene føler ikke i så stor grad at hardt arbeid betaler seg.

7: Canada
Stor grad av personlig frihet og toleranse, og immigranter blir tatt imot med åpne armer. Kanadiere er opptatt av altruisme, korrupsjon er det lite av, og det er ganske greit å starte opp en bedrift.

8: Sveits
Her trekkes tillit til myndigheter og finanssystem opp, mens sveitsere ikke føler det er lett å være entreprenør.

9: Nederland
Her føler 88 prosent at de bestemmer over egne liv, og de fleste har tillit til myndigheter og landsmenn.

10: USA
90 prosent av amerikanere er fornøyde med helsen, det regnes som lekende lett å starte en bedrift, og 90 prosent mener at hardt arbeid får deg frem i livet.

Så godt er sparepengene dine sikret

Slik er indeksen utarbeidet:
Legatum Prosperity Index tar for seg 110 land, og 90 prosent av verdens befolkning. Det er samlet inn data fra 12 kilder, deriblant Gallup, Heritage Foundation og World Economic Forum. Hvert land er rangert baser på 89 forskjellige kriterier som er delt opp i åtte kategorier: økonomi, entreprenørskap, politisk styresett, utdanning, helse, sikkerhet, personlig frihet og sosial kapital. Les mer hos Legatum Institute.