Mener netthandel fra utlandet var enklere før 350-kronersgrensa

Forbrukerrådet håper på høyere grense, ekskludering av frakt og lavere gebyrer.

<b>POSITIV, MEN KRITISK: </b>Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet er glad for at momsgrensa på papiret har økt, men liker dårlig problemene med inkludert frakt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
POSITIV, MEN KRITISK: Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet er glad for at momsgrensa på papiret har økt, men liker dårlig problemene med inkludert frakt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har oppdaga det vi frykta: Prisen blir utydelig.

Det sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til Dinside, om den nye grensa for moms- og avgiftsfri netthandel fra utlandet.

Før nyttår lå den på 200 kroner. Etter nyttår ble den justert til 350 kroner inkludert frakt. Det betyr at du nå momsfritt kan handle en vare for eksempel til 250 kroner om frakten koster 100 kroner.

Men som Dinside lenge har skrevet, og fikk de første eksemplene på nylig: Når frakt inkluderes blir det vanskelig å vite om kjøpet havner over eller under grensa, selv etter å ha sett totalprisen.

- For mye blir overlatt til forbrukeren. Jeg tror det er et utilsiktet utfall av en serie politiske kompromisser, sier Jensen.

LES MER: Nordmenn handler for under 350 kroner, men havner likevel over grensa, fordi DHL anslår hva frakta kosta

Er du glad for den nye 350-kronersgrensa?

(Avsluttet)
Nei(72%) 6395
Merker ingen forskjell(15%) 1358
Ja(13%) 1152
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gebyrer, ikke momsen

Det viktige for Forbrukerrådet er at det skal være enkelt å handle fra utlandet. Det vil blant annet si å få den endelige prisen så klart og tidlig som mulig i kjøpsprosessen.

- Med de nye reglene blir det ikke slik, sukker Jensen, og sikter blant annet til at fraktprisen du er avhengig av ofte ikke oppgis før langt ut i prosessen.

Det er heller ikke momsen Forbrukerrådet er mest opptatt av. Da vi omtalte DHL sine estimater av fraktverdi, fortalte vi hvordan Monica Bargel betalte 379 kroner på toppen av kjøpet sitt på 289 kroner. 25 prosent moms blir ikke på langt nær så høye summer – det er det gebyrene som sørger for.

- Det er ikke merverdiavgiften vi vil ha kål på, men gebyrene, understreker Jensen i Forbrukerrådet.

Høyere grense skaper mindre fare for gebyrer. Å ikke inkludere frakt gjør det enklere å handle. Og resultatet håper Forbrukerrådet blir større konkurranse for norske butikker; altså lavere priser og større utvalg.

LES OGSÅ: Kjøpte vare for 348 kroner, måtte betale 983 kroner ekstra – tollsjokk fra Tollpost

MYE PRAT: Så og si alle partier har sagt de vil heve momsgrensa, og selv om FrP og Høyre sa til Dinside i 2012 at de ville ha den til 1.000 kroner, mener Forbrukerrådet de skal ha skryt for å faktisk har gjort noe.  Foto: DINSIDE.NO
MYE PRAT: Så og si alle partier har sagt de vil heve momsgrensa, og selv om FrP og Høyre sa til Dinside i 2012 at de ville ha den til 1.000 kroner, mener Forbrukerrådet de skal ha skryt for å faktisk har gjort noe. Foto: DINSIDE.NO Vis mer


Skryter av regjeringen

Forbrukerrådet likte forslaget om en momsgrense på 500 kroner, og de likte Venstres forslag om nettbasert, selvbetjent fortolling uten høye gebyrer.

Nøyaktig hva selve momsdrømmen til Forbrukerrådet er, vil de ikke fortelle Dinside.

Men det er i alle fall ikke dagens 350-kronersgrense. Jorge Jensen sier først at de må vente med å se hvorvidt grensa gavner forbrukerne. Så modererer han seg til å si at grensa vil gavne de fleste. Og at regjeringa uansett skal ha skryt for å ha gjort noe; ett skritt i riktig retning.

LES OGSÅ: Så mye/lite kan du handle med den nye 350-kronersgrensa

Tydeligere 200-grense

- Men noen går så langt som å si det var bedre før, med 200 kroner uten frakt?

- Det var i alle fall tydeligere før. Det var lettere å vite hva man måtte betale, svarer Jensen.

- Har du tro på en grensen ekskludert frakt i nærmeste framtid?

- Vi kan ikke ha en framtid hvor det er så utydelig som nå, så det bør vurderes. Når det er vanskelig å vite hva man skal betale, blir det en uholdbar situasjon. Men jeg tror det er for mye støy nå for noen ren økning av grensa.

LES OGSÅ: «Er fraktprisen over 150 kroner, har regjeringen nå i praksis gitt deg en ny grense som er lavere enn dagens»

SKAPER TRØBBEL: Dinside fortalte nylig hvordan DHL anslår fraktpris når den ikke oppgis riktig på pakka, og hvordan kjøp under momsgrensa da ofte havner over likevel.
SKAPER TRØBBEL: Dinside fortalte nylig hvordan DHL anslår fraktpris når den ikke oppgis riktig på pakka, og hvordan kjøp under momsgrensa da ofte havner over likevel. Vis mer


Ingen politiske planer

I vinter spurte vi finanspolitisk talsmann Svein Flåtten i Høyre om de ville jobbe for å øke momsgrensa ytterligere. Høyre gikk nemlig inn for en grense på 500 kroner inkludert frakt, sammen med FrP.

- Jeg mener vi har gjennomført det som stod i regjeringserklæringen. Vi sa vi skulle øke det, og det har vi gjort. Jeg oppfatter ikke at det automatisk blir et tema å komme med nye endringer neste år. Den jobben anser vi som gjennomført, sa Flåtten.

Dinside kommer tilbake til hva kunder som opplever overraskende gebyrer og for høye fraktanslag kan gjøre.

LES OGSÅ: Hvorfor er frakt inkludert i momsgrensa? Vi spurte politikerne

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!