Mener Hafslund villeder strømkunder

Kraftleverandøren Hafslund slutter å sende ut tilbud om såkalt Garantipris på strøm etter kritikk om villedende markedsføring fra Forbrukerombudet.


- Hafslund skyver kundene over på et nytt produkt uten å informere om at de har et annet produkt som er enda billigere, mener forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Forbrukerombudet har mottatt flere henvendelser fra Hafslund-kunder som har avtale med Hafslund Strøm om levering av strømproduktet Variabel pris.

Kundene har mottatt et brev fra selskapet hvor det opplyses at avtalen fra 1. september vil endres til å gjelde produktet Garantipris.

- Illojalt

Dermed overføres kundene uoppfordret til et annet produkt enn de selv har valgt. Dette er etter ombudets mening et forsøk på å dempe konkurransen ved å berolige kunder som ellers kunne ha vurdert et billigere, konkurrerende produkt.

- Det er illojalt overfor kundene ikke å gi en bredere orientering om hvilke valgmuligheter Hafslund kan tilby. Det burde være naturlig å orientere om et tredje produkt, Direkte variabelpris, som er billigere, mener Thon.

Slutter

Illustrasjon: Per Ervland/ Lukas Domnick Foto: Per Ervland/Lukas Domnick
Illustrasjon: Per Ervland/ Lukas Domnick Foto: Per Ervland/Lukas Domnick Vis mer


Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund, sier selskapet tar kritikken alvorlig.

- Intensjonen med tilbudet var å gi kundene et bedre produkt, ikke å villede. Vi trenger litt tid på å vurdere kritikken før vi beslutter hva vi skal gjøre. I mellomtiden vil vi ikke sende ut tilbudet om Garantipris til flere kunder, sier hun til NTB.

Finneng vil ikke ut med hvor mange som har fått tilbud om Garantipris. Men selskapet har over en halv million strømkunder.

Ikke billigst

Hafslund Strøm skriver i brevet til kundene at det nye produktet skiller seg fra det tidligere med et nytt vilkår for fastsettelse av prisen.

Her heter det at «vi garanterer at veid årspris fra januar til desember vil være lavere enn gjennomsnittet av variabelpris for de ti største strømleverandørene i landet».

Men Forbrukerombudet mener at Hafslund ikke er billigst. På Konkurransetilsynets prisoversikt fra uke 32 i år ville tilbudet fra Hafslund havnet helt nede på 18. plass, ifølge Forbrukerombudet. (©NTB)

Sjekk hvilken strømleverandør som er billigst for deg og ditt forbruk i vår Strømkalkulator.