HARDT MOT HARDT: Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo har lite til overs for Goodle-produkter som GoodleAdz. Nå advarer han andre mot å bli med. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke (Faksimile/privat)
HARDT MOT HARDT: Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo har lite til overs for Goodle-produkter som GoodleAdz. Nå advarer han andre mot å bli med. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke (Faksimile/privat)Vis mer

Mener Goodle er svindel

IT-guru Gisle Hannemyr kaller Goodle for ren Ponzi-svindel, og Lotteritilsynet ser "klare pyramidetendenser".

- Jeg så ganske fort at dette ikke så bra ut.

Det forteller forfatter, forsker, lektor og generell IT-guru Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til DinSide. Han ble nylig forsøkt vervet til selskapet Freedom Globe International, og deres Goodle-opplegg.

- Jeg vil kalle dette en Ponzi-svindel, med pyramideaspekter, sier Hannemyr.

Derfor valgte han å ikke bli med. Tvert i mot: Nå vil han advare andre mot noe han ser på som rene kjeltringstreker.

Mange Goodle-produkter

Selskapet Freedom Globe ble stiftet av nordmannen Helge Normann. Samme mann som står bak blant annet Green Planet, som også ble mistenkt for pyramidevirksomhet. Selskapet ble frikjent av Lotteritilsynet. Ifølge Adressa skyldte de 1,3 millioner kroner til sine medlemmer da selskapet ble lagt ned i 2009.

MANGE PRODUKTER: Det skal ikke stå på Goodle-produkter. Men de aller fleste av dem eksisterer ikke ennå. Foto: GoodleNewz.com
MANGE PRODUKTER: Det skal ikke stå på Goodle-produkter. Men de aller fleste av dem eksisterer ikke ennå. Foto: GoodleNewz.com Vis mer


Med det samme slagordet Green Planet brukte, "Making Money Doing Good", er Freedom Globe et nettverk av forskjellige virksomheter, hovedsaklig en stiftelse som skal drive nødhjelp og en rekke forskjellige "Goodle"-produkter:

 • GoodleToolz (videotjenester)
 • GoodleWorld (sosialt nettverk)
 • GoodleZ (GoodleWorld sin egen "valuta")
 • GoodleBookz (bokbutikk)
 • GoodleAdz (annonsering)
 • GoodleGamez (spill med markedsføring)
 • GoodleQuiz (quiz for "spenning og utdanning")
 • GoodleGift ("The real gift og giving enhanced!")
 • GoodleWorld Travel (reisebyrå)
 • GoodleXxxz (et "nytt mystisk konsept")

De fleste av disse produktene eksisterer ikke ennå. Noen har ikke så mye som en nettside. Et av domenene, GoodleQuiz.com, er kjøpt opp av noen andre, og advarer mot Normanns Goodle-produkter. "Disse vil ikke tjene deg penger! Du er er herved advart!" skrives det på nettsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sier de tjener penger

Det er GoodleAdz som er selskapets første og største satsning.

Ved å kjøpe deg inn i GoodleAdz med minst 100 dollar, og så verve minst to andre medlemmer, skal du kunne tjene penger samtidig som du får markedsført dine egne varer og tjenester. Medlemmene skal hver dag sitte 10 til 15 minutter foran skjermen og se på hverandres annonser, og på denne måten skal man ende opp med minst 130 prosent fortjeneste. Du kan prøve selv, på deres "gjesterotator".

Denne fortjenesten genereres gjennom et "revolusjonerende system", ifølge nettsidene. Men ifølge Hannemyr, som har gått nøye gjennom konseptet i sin blogg, kan det umulig genereres noen reell fortjeneste i det hele tatt.

Hannemyr mener pengene som medlemmene mottar i virkeligheten kun kommer fra nye medlemmer, og at det dermed dreier seg om en Ponzi-svindel. En slik svindel kjennetegnes ved at medlemmer lures til å tro at alle tjener penger, men at pengene kun kommer fra deres egne investeringer og nye medlemmer som også investerer. Når medlemsstrømmen slutter, slutter også pengestrømmen.

HJERNEN: Helge Normann holder til i Panama, hvor han driver Freedom Globe og Goodle-produktene. Foto: HelgeNormann.net
HJERNEN: Helge Normann holder til i Panama, hvor han driver Freedom Globe og Goodle-produktene. Foto: HelgeNormann.net Vis mer


- Jeg har snakket med medlemmer som sier de tjener penger på GoodleAdz. Det er ikke uvanlig at Ponzi-svindler utbetaler penger, men det går bare så og så lenge, sier Hannemyr til DinSide.

Vil ikke snakke med oss

For å få forklart nøyaktig hvordan overskuddet strømmer inn i et konsept som baserer seg på en gjeng som titter på hverandres annonser 15 minutter hver dag, forsøker vi å få tak i hjernen bak opplegget, Helge Normann. Han bor for tiden i Panama, hvor også selskapet driftes. Vi ringer nummerne Freedom Globe oppgir på sine nettsider, men enten er det ingen som svarer, eller så er nummerne ikke i bruk.

Vi får tak i Normann via epost, men han vil ikke snakke med oss. Han skal nemlig ha hatt tiknytning til selskapet PeopleString, som DinSide skrev om i 2009. Vi skrev blant annet: "Nå kan du både tape penger selv og snyte venner og familie". PeopleString er også involvert i Freedom Globe.

"Artikkelen var meget negativ og direkte fiendtlig vinklet, og full av faktiske feil og tildels dumme påstander og bemerkninger" skriver Normann til DinSide.

En mann som derimot vil uttale seg, heter Jan Ernst Gabrielsen. Han står oppført som både styreleder og daglig leder i Freedom Globe Norway Limited. Dette selskapet er ifølge Gabrielsen nedlagt, men han er fortsatt inne i Normanns opplegg, som Gabrielsen skal ha fulgt helt siden starten.

"Goodle like bra som Google"

- Jeg tror de fleste vil oppleve det som veldig vanskelig å forstå, sier Gabrielsen til DinSide, men påpeker at konseptet egentlig er veldig enkelt.

INVOLVERT: Eks-pastor Jan Ernst Gabrielsen sysler med Goodle-prosjektet, og driver Misjonsforeningen SVARET. Foto: Mission.Lifesupreme.com
INVOLVERT: Eks-pastor Jan Ernst Gabrielsen sysler med Goodle-prosjektet, og driver Misjonsforeningen SVARET. Foto: Mission.Lifesupreme.com Vis mer


Han hevder de kun selger en vare: Annonsering. Og ved at de andre medlemmene forplikter seg til å se på hverandres reklame, genereres det en verdi. Hvorvidt medlemmene faktisk kjøper noe av hverandre, spiller ingen rolle. Pengene kommer kun fra selve annonsekjøpet, ifølge han. Og halvparten går rett i lomma på selskapet. Hvor overskuddet da kommer fra, klarer han ikke å forklare oss.

"Alt mulig" skal bli annonsert på tjenesten, som for eksempel kristne møter, healere og helseprodukter. Det skal ifølge Gabrielsen også være store aktører involvert, som han sier han ikke husker navnet på. Men han mener et av de store selskapene skal ha noe med oljeutvinning å gjøre.

- Hvorfor er det mer lønnsomt å få andre Goodle-medlemmer til å se på annonsene dine enn å for eksempel bruke Google-annonsering og få hele verden til å se annonsen din?

- Jeg tror ikke det er bedre eller dårligere, men en annen måte. Det finnes Goodle, og det finnes Google. Jeg tror ikke vi kan si at det ene er bedre enn det andre. Det er viktig å forsøke nye ting, mener Gabrielsen.

SLIK: Her skal medlemmene sitte et kvarter hver dag, og dermed skal de gå med 130 prosent i overskudd. Dette er en reklame for en film som skal gjøre brukerne spreke gjennom dans. Foto: GoodleAdz.com
SLIK: Her skal medlemmene sitte et kvarter hver dag, og dermed skal de gå med 130 prosent i overskudd. Dette er en reklame for en film som skal gjøre brukerne spreke gjennom dans. Foto: GoodleAdz.com Vis mer


- Man vil jo gjerne få ut penger

Som sagt har Normann, hovedmannen bak Goodle, allerede blitt etterforsket etter mistanke om pyramidespill i et tidligere selskap.

Også Gabrielsen har fått anklager mot seg om det samme. Han har vært involvert i Joseph Wealth Systems, et opplegg hvor man kjøper gullmynter med bibelske motiv, og som bladet Kapital kalte et "pyramidespill i Guds navn" etter en lang artikkelserie. Farsunds Avis forteller hvordan Gabrielsen anbefaler denne sparingsmåten, som baserer seg på verving.

PYRAMIDE-ANKLAGER: Jan Ernst Gabrielsen har vært involvert i et spareprogram Kapital kaller "pyramidespill i Guds navn". Dette mener han selv er helt ubegrunnet. Foto: Farsunds-Avis.no
PYRAMIDE-ANKLAGER: Jan Ernst Gabrielsen har vært involvert i et spareprogram Kapital kaller "pyramidespill i Guds navn". Dette mener han selv er helt ubegrunnet. Foto: Farsunds-Avis.no Vis mer


Gabrielsen sier til DinSide at kritikken er "vanvittig", "løgn", "helt på jordet" og "det sprøeste jeg noen gang har opplevd".

Han forstår heller ikke hvorfor kristne engasjement blir blandet opp i slike saker. Gabrielsen selv er eks-pastor og -misjonær, og driver Misjonsforeningen SVARET, mens Helge Normann skriver på sin Twitter-profil at han skapte Freedom Globe etter en visjon fra Gud.

- Både du og Normann har nå flere ganger blitt anklaget for pyramidespill. Hvorfor tror du det er slik?

- Det Kapital skrev var løgn! Du kan ikke kalle slikt en anklage, svarer Gabrielsen.

- Vi kan godt kalle det noe annet, men det stilles i alle fall spørsmålstegn?

- Det stilles spørsmålstegn ved masse ting.

- Hvorfor krever dere at man må verve minst to nye medlemmer?

- Man bør gjøre det, men dette er ikke nettverksmarkedsføring i det hele tatt. Man får en bonus om man får noen med seg.

- Dere skriver på nettsidene deres at det kreves at man har vervet minst to stykker for å få utbetalt penger fra systemet.

- Ja, for å få ta ut penger, må du verve to stykker. Og man vil jo gjerne få ut penger. Det er viktig for alle som har kostnader å ha en måte å markedsføre seg på, svarer Gabrielsen.

Kritisk Lotteritilsyn

Det var Lotteritilsynet som frikjente Helge Normann for pyramidevirksomhet med selskapet Green Planet. DinSide sender over informasjon om Normanns nye selskap, Freedom Globe, for å høre hva de nå tenker. Tilsynet skal ikke ha fått noen henvendelser om dette selskapet ennå, men de har sett på saken for oss likevel.

SKEPTISK: Goodle-opplegget har klare pyramidetendenser, ifølge Rune Timberlid i Lotteritilsynet. Foto: Vegard Fimland/Lotteritilsynet
SKEPTISK: Goodle-opplegget har klare pyramidetendenser, ifølge Rune Timberlid i Lotteritilsynet. Foto: Vegard Fimland/Lotteritilsynet Vis mer


- Det er ikke tvil om at dette systemet har pyramidelignende trekk, sier seniorrådgiver Rune Timberlid i Lotteritilsynet til DinSide.

Men hvorvidt selskapet faktisk kan kalles en pyramide, og dermed bryter lotterilovens paragraf 16, krever langt mer arbeid fra tilsynets side. At mange selskaper opererer på kanten av denne paragrafen er ikke Timberlid i tvil om.

- Dette er en svært aktiv bransje. Vi får flere henvendelser hver måned om ulike virksomheter med spørsmål om disse er et pyramidespill, forteller Timberlid.

Det skal ofte være helseprodukter, pleie- og kosmetikkprodukter, IT-tjenester og utdannelse som promoteres gjennom pyramideliknende konsepter, og markedsføringen skjer ofte gjennom internett og møter.

Lotteritilsynet påpeker at alle som er med i et pyramidespill selv gjør seg skyldig i brudd på lotteriloven, og viser til sine temasider for de som måtte være i tvil.

Freedom Globe skal ha møte førstkommende lørdag, 29. oktober, på Geilo. Her kommer blant annet Kjell Elvis for å underholde.