Har brusflasken skrukork, er én porsjon på 2,5 deciliter. Drikker du Cola av boks, derimot, er porsjonen hele boksens innhold på 0,33 liter. Foto: Per Ervland
Har brusflasken skrukork, er én porsjon på 2,5 deciliter. Drikker du Cola av boks, derimot, er porsjonen hele boksens innhold på 0,33 liter. Foto: Per ErvlandVis mer

Mener GDA-merket er misvisende

Gir råd basert på for små porsjoner av matvarene.

En undersøkelse gjennomført blant danske forbrukere, viser at det såkalte GDA-merket som er å finne på mange matvarer, er villedende i forhold til størrelsen på porsjoner.

Dette er det norske Forbrukerrådet enig i.

– Generelt så er porsjonene misvisende små, og gir ikke et reelt bilde av næringsinnholdet i matvarene, sier Gunstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel til DinSide.

Og hvor mange porsjoner ville den jevne brusdrikker gjette at en halvliter Cola består av?

Gir feilaktig inntrykk

GDA står for Guideline Daily Amount, eller veiledende daglig inntak, og er en frivillig europeisk merkeordning av matvarer. Basert på en porsjon av matvaren, viser merket hvor mye man får i seg av for eksempel fett, kalorier og sukker ved å innta matvaren.

Det er nettopp størrelsen på porsjonene som de danske forbrukerne reagerer på. De mener det er et stort gap mellom virkelighetens porsjoner og de som GDA-merket oppgir, og at dette gir et feilaktig bilde av hvor sunn eller usunn en vare egentlig er. Det sier Camilla Udsen i det danske Forbrugerrådet til Tænk.

Gunstein Instefjord poengterer at GDA er bransjens påfunn, og dermed gir en kraftig slagside til bransjens fordel.

– Det er svært ofte misvisende å oppgi porsjoner, fordi porsjonsstørrelsene bestemmes av produsenten/bransjen selv, sier Instefjord, og mener det fins ekstreme eksempler på dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For eksempel halvliterflasken med brus som regnes som to porsjoner, eller at en rull med sjokolade har en bit som en porsjon. Potetgull er et annet eksempel der man har sett at fem flak regnes som en porsjon, forteller Instefjord.

Les også: Nå må matprodusentene slutte med dette

To porsjoner i en flaske

GDA-merket er blant annet å finne på Coca-Colas produkter.

Ifølge Stein Rømmerud, Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Coca-Cola Norge, har bransjen på europeisk nivå bestemt hvor mye brus som skal utgjøre en porsjon.

Noe overraskende er det faktisk korken på flasken som avgjør dette.

– Standarden sier at 2,5 desiliter skal utgjøre en porsjon når det er skukork på flasken, forteller Rømmerud til DinSide.

Velger du derimot drikke fra en liten boks, er en porsjonen større. Som regel 0,33 liter, som er det totale innholdet i boksen. Det samme prinsippet gjelder de små glassflaskene, der en porsjon tilsvarer 0,35 liter, altså hele innholdet i flasken.

– Så når du selv drikker en halv liter Cola, drikker du ikke opp hele flaska?

– Nei, jeg drikker gjerne en halvliters-flaske i løpet av én dag, sier Rømmerud.

Altså to porsjoner.

Les også: Snart må du drikke Cola av slike flasker