<strong><b>INGEN ADVARSLER:</strong> </B>Her er en FM-radio som selges av SIBA. I butikken skal det ikke ha vært noen advarsler om at FM-nettet snart legges ned, noe Forbrukerombudet mener er ulovlig. Foto: FORBRUKEROMBUDET
INGEN ADVARSLER: Her er en FM-radio som selges av SIBA. I butikken skal det ikke ha vært noen advarsler om at FM-nettet snart legges ned, noe Forbrukerombudet mener er ulovlig. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer

Mener Elkjøp og SIBA selger FM-radioer ulovlig

Advarer ikke godt nok om at FM-nettet snart slukkes.

Publisert
Sist oppdatert

I 2017 slukkes FM-nettet til fordel for DAB+ .

Om du kjøper en FM-radio i dag, vil den derfor være ubrukelig til noe annet enn å høre på enkelte lokalradiostasjoner om bare to år.

Forbrukermyndighetene har derfor bedt elektronikkbransjen om å ta ansvar for å fortelle dette ute i butikkene. Men har de fulgt opp?

LES OGSÅ: Derfor skal FM-nettet snart avlives

Noen flinke, andre ikke

Forbrukerombudet besøkte nylig en rekke butikker i de største kjedene på Østlandet for å sjekke.

<strong><b>RIKTIG:</strong> </b>Her er en FM-radio fra Expert. I produktinformasjonen står det klart at FM-nettet skal slukkes i 2017. Foto: FORBRUKEROMBUDET
RIKTIG: Her er en FM-radio fra Expert. I produktinformasjonen står det klart at FM-nettet skal slukkes i 2017. Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


  • Expert, Lefdal og Spaceworld hadde god nok informasjon ved produktene i butikken.
  • Elkjøp og SIBA hadde ikke god nok informasjon, synes Forbrukerombudet. I et brev til Elkjøp og SIBA ber ombudet om at dette kommer på plass så snart som mulig.
- Vi mener dette er så viktig informasjon å få fram, at butikkene bryter markedsføringsloven, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til Dinside.

Loven krever nemlig at selger opplyser kunden om det han trenger for å ta et informert valg. Å ikke opplyse om at FM-radioen blir nærmest ubrukelig om få år, anses derfor som villedende og ulovlig reklame.

LES OGSÅ: "Jeg er ingen DAB-motstander lenger. Her får du forklaringen"

<strong><b>GALT:</strong> </B>Elkjøp omtaler denne kombinerte CD-spiller og FM-radioen som "den ultimate lytteopplevelse". Foto: FORBRUKEROMBUDET
GALT: Elkjøp omtaler denne kombinerte CD-spiller og FM-radioen som "den ultimate lytteopplevelse". Foto: FORBRUKEROMBUDET Vis mer


Kaller FM ultimat

Expert skriver under et av sine FM-produkter: "NB! FM-nettet er planlagt slukket i 2017". Elkjøp skriver under en av sine: "...kommer med CD-spiller og FM-tuner for den ultimate lytteopplevelse".

- Produktene som Forbrukerombudet har bedt oss se nærmere på er CD-spillere med FM-mulighet, stereoanlegg, klokker med innebygget radio og liknende. Når det gjelder denne typen produkter er vi i disse dager i gang med å lage infomateriell som er i ferd med å bli satt opp i butikkhyllene, forteller kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp til Dinside.

Han sier videre at de ikke lenger selger rene FM-radioer i butikk, kun et begrenset antall på nett, hvor denne informasjonen kommer fram. Dinside har ikke fått svar på våre spørsmål til SIBA.

LES OGSÅ: Mange vil ha digitalradio, men én av fem dropper

<strong><b>KLAG:</strong> </b>Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet mener kunder som får seg en DAB-overraskelse i 2017 kan klage til butikken. Foto: PER ERVLAND
KLAG: Fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet mener kunder som får seg en DAB-overraskelse i 2017 kan klage til butikken. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Be om pengene tilbake

En radio vil typisk ha fem års reklamasjonsfrist. Med to år til FM-slukking vil FM-radioer slutte å fungere skikkelig før reklamasjonsfristen går ut.

- Kan man da reklamere til butikken, altså be om pengene tilbake eller nytt produkt, om man har kjøpt en FM-radio uten å få god nok informasjon?

- Ja, det mener vi man vil kunne gjøre, sier Gjedrem, og er dermed på linje med Forbrukerrådet, som vi tidligere har snakket med om FM-radioer i biler.

- FM-slukkinga har blitt mye omtalt. Har man ikke et ansvar selv, også, for å sette seg inn i produktene man kjøper?

- Joda, det har man selvfølgelig. Men så vesentlige ting som at radioen slutter å virke om to år må informeres om.

LES OGSÅ: Kjøpt bil uten DAB+ nylig? Klag til butikken!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer