Mener bortskjemte barn risikerer dårligere økonomi

Antallet personer med betalingsproblemer har skutt i været. Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 ber foreldre som skjemmer bort barna sine ta ansvar.

En fersk rapport fra Sifo viser at stadig flere sliter med økonomien sin. Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier foreldre må ta ansvar for å lære opp barna til å ta vare på pengene sine. Foto: Per Ervland
En fersk rapport fra Sifo viser at stadig flere sliter med økonomien sin. Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 sier foreldre må ta ansvar for å lære opp barna til å ta vare på pengene sine. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport fra Statens institutt for forbruksforsking (Sifo) viser at stadig flere norske husholdninger sliter i sin økonomiske hverdag.

I den ferske rapporten kommer det frem at mange ikke klarer å betale regningene sine. Andelen personer med tilbakevendene betalingsproblemer har økt fra 5,3 prosent i 2009 til 7,5 prosent i 2011.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 mener at dersom trenden skal bli snudd, må foreldre som skjemmer bort barna sine, ta ansvar.

Mener «curlingforeldre» må skjerpe seg

Gundersen er bekymret over at foreldre nå legger for mye til rette for barna, slik at de aldri lærer seg å ta ansvar over seg selv og egen økonomi.

Magne Gundersen Foto: SPAREBANK 1
Magne Gundersen Foto: SPAREBANK 1 Vis mer


- Jeg har sett flere ganger at de såkalte «curlingforeldrene» gir alt til sine barn. Barna bare får og får og får, sier Gundersen til DinSide

Uttrykket «curlingforreldre» blir av den danske barnepsykologen Bent Hougaard beskrevet som foreldre som gjør alt for å koste rent foran sine barn slik at de raskt, lett og smertefritt skal ta seg fram i livet. Samtidig går barna glipp av viktig kunnskap om hvordan de skal klare seg på egenhånd.

Og det er nettopp dette forbrukerøkonomen er bekymret for.

- Foreldrene glemmer å lære barna hvor viktig for eksempel sparing er. Det burde være en del av oppdragelsen, sier Gundersen.

LES OGSÅ: Kast ikke bort penger! Prøv DinSides sløsekalkulator

Lett tilgjengelig kreditt

Forbrukerøkonomen sier at dersom en ikke har lært seg ansvarlig pengebruk, vil det være vanskelig å motstå kredittfristelsene som finnes på markedet.

For aldri før har det vært så lett å kjøpe varer og tjenester på kreditt, enten gjenom ugunstige forbrukslån eller rådyre kredittkort.

Om ikke det var nok, får du mange steder kjøpt varer med betalingsutsettelse eller rådyr nedbetaling.

Den ferske Sifo-undersøkelsen bekrefter at flere og flere lar seg friste til å kjøpe varer med penger de ikke har i hende. Rapporten konkluderer med at stadig flere har samlet opp gjeld som følge av forbrukslån eller kreditt.

Personer med denne typen gjeld har større sannsylighet for å få tilbakevendende betalingsproblemer, hevder rapporten.

- Klarer deg nesten ikke uten

Har du problemer med økonomien din, er du nødt til å ta grep. Og januar burde være den ideelle måndeden å starte på ny frisk.

- Først og fremst bør de ta kontakt med kreditorene sine, altså de de skylder penger. De er som regel villige til å komme med ordninger hvis du ligger etter med å betale, sier Gundersen.

Den motsatte løsningen er å betale regninger med annen kreditt, noe forbrukerøkonomen ikke er særlig begeistret over:

- Om du sitter med mye kreditter, hjelper det ikke å ta opp nye lån, da pisser du bare i buksen økonomisk sett, sier han.

Punkt nummer to for en bedre økonomisk hverdag, er å få oversikt over penger inn og penger ut.

- Du bør absolutt sette opp et budsjett, for har du problemer med økonomien din, klarer du deg nesten ikke uten.

Siste punktet er kanskje det vanskeligste, men helt nødvendig for å få pengene til å strekke til.

- Kutt forbruket, rett og slett. Lev nøkternt, sier Gundersen.

Konsekvenser

Silje Sandmæl Foto: DNB
Silje Sandmæl Foto: DNB Vis mer


Gjør du ikke noe med punktene over, kan du få store problemer med å få innvilget boliglån, og kan til og med sette en stopper for karrieren.

- Det kan også føre til at du ikke får drømmejobben. Flere arbeidsgivere sjekker også om du har økonomien på stell, uttalte forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB, til DinSide for kort tid tilbake.

hennes beste tips er å finne frem regningene du så lenge har prøvd å glemme eksisterte.

- Det verste du gjør er å legge dem i en skuff. For regningene forsvinner ikke, de bare vokser og vokser. Det påløper forsinkelsesgebyrer og blir de sendt til inkasso øker gjelden ytterligere, sier Sandmæl.

FEM VEIER TIL GARANTERT BEDRE RÅD

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!