Melk mot PMS

30 til 50 prosent av alle kvinner har moderate PMS-plager. Nyere studier viser at kalsium kan ha en gunstig effekt på problemene.

Rundt fem prosent av alle norske kvinner lider av alvorlige PMS-plager.

De vanligste symptomene er nedstemthet, irritabilitet, humørsvingninger, oppblåsthet og andre mageproblemer og væskeansamlinger i kroppen. Plagene går utover både det sosiale og jobben for enkelte. De blir rene PMS-monstre.

Store hormonendringer
Klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen ved Opplysningskontoret for melk sier at mange vitenskapelige studier viser at kalsium kan bedre plagene

- En samling av flere dokumenterte rapporter i The American College Journal of Nutrition viser en sammenheng mellom hormonnivå og kalsiuminnhold i blodet.

Hun forklarer sammenhengen slik:

- Østrogen er det viktigste kvinnelige kjønnshormonet. Når østrogenet er høyt blir nivået av kalsium i blodet lavere. Dette fører igjen til at andre hormoner øker. Ett av disse er et hormon som heter PTH som skilles ut fra bi-skjoldbruskkjertelen i halsen, sier hun.

Det er dette hormonet som forårsaker PMS-plagene.

- Og fordi PTH stiger som følge av et lavt kalsiuminnhold i blodet kan det være gunstig å sikre et høyt inntak av kalsium gjennom kosten, forklarer Mathiassen.

Dekker ikke behovet
En nyere undersøkelse gjennomført av MMI viser at 74 prosent av unge kvinner i alderen 16-24 år ikke får dekket behovet for kalsium. Denne gruppen drikker gjerne lite melk, og de klarer heller ikke å dekke behovet for kalsium gjennom ost og yoghurt. Data tyder på at heller ikke de litt mer voksne kvinnene klarer å dekke behovet.

- Det er vanskelig å dekke det daglige behovet for kalsium. Mange tror at det holder med å spise et beger yoghurt eller et par skiver ost om dagen. Men man trenger tre porsjoner med meieriprodukter hver dag for å dekke behovet, under forutsetning av at man ellers spiser et variert kosthold. Grønnsaker inneholder også kalsium, men da må en spise svært mye, sier Mathiassen til Mozon.no.

Svært kritiske
De siste årene har melkeforbruket i Norge gått kraftig ned, og flere er skeptiske til anbefalinger om å drikke melk jevnlig.

- Det er jo kun i Skandinavia at folk over to år drikker melk. I andre land i Europa og i Asia lever folk utmerkede liv uten mye melkeprodukter, sier overlege Bente Kvenshagen ved Barneavdelingen på Sykehuset i Østfold til Mozon.

Hun forteller også at mange mennesker opplever problemer som diare, utslett, magesmerter og allergiske reaksjoner når de spiser melkeprodukter.

- Kumelk inneholder viktige proteiner, vitaminer og kalsium som kroppen trenger. Men det finner vi også i mange andre matvarer som kan erstatte melken. Jeg er derfor imot å anbefale melkeprodukter til alle, sier hun.

Allmennlege Bernt Rognlien er enda mer kritisk, og spesielt til at meieriprodukter er løsningen på PMS-plager.

- Argumentet er at et høyt nivå av kalsium i blodet vil redusere mengden av hormonet PTH i blodet hos kvinner som er mye plaget med PMS og dermed redusere PMS plagene.

- Men det kan ikke brukes som et argument for at et stort inntak av melk vil redusere PMS plager hos kvinner slik meierindustrien gjør her, sier han til Mozon.

Tine har i alle år prøvd å markedsføre melk mot benskjørhet, fordi melk inneholder mye kalsium og derfor vil beskytte mot beinskjørhet.

- Det er et stort paradoks at vi med vårt store kalkinntak på grunn av stort inntak av melkeprodukter, har så mye mer beinskjørhet enn befolkningen i asiatiske land, og så vidt jeg vet har vi også mye mer PMS, sier Rognlien.

 

Mozon, 30.5.2006