Melk gjør barn tjukke, styrker ikke ben

Barn blir rådet til å drikke 2-3 glass melk om dagen, men en studie publisert denne uken tyder på at jo mer melk barn drikker, jo tjukkere blir de. Samtidig viser en gjennomgang av tidligere studier at et høyt melkeinntak ikke gir sterkere benbygning.

Forskningen som konsentrerte seg om vekt viser også, overraskende nok, at skummet melk er verre for vekten enn helmelk. 12.000 barn mellom 9 og 14 år deltok i studien.

- Barna som drakk mest melk gikk mest opp i vekt, men det økte antallet kalorier virker forsvarlig, skriver forskerne fra Brigham and Women's Hospital og Harvard University i studien, som er publisert i det medisinske tidsskriftet Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Tjukkere med skummetmelk
Men det var et overraskende funn. I motsetning til forskernes hypotese hadde skummet melk og melk tilsatt kalsium en tydeligere sammenheng med vektoppgang enn helmelk.

Det kan være fordi barn drikker mer skummetmelk på egenhånd, og det kan hende at det ikke er melken i seg selv, men kaloriene i melk, som har skylden, sier studiens leder Catherine Berkey.

Et stort glass helmelk inneholder 150 kalorier, mens et glas skummetmelk inneholder 85 kalorier.

- Konklusjonen er at barn som trenger å gå ned i vekt ikke bør drikke melk, sier Berkey.

Sterke ben uten melk
Samtidig som denne studien blir publisert kommer det flere og flere bevis for at melk ikke er så viktig for benbygningen som vi tidligere har trodd.

Doktor Walter Willet fra Harvard School of Public Health, som jobbet med studien, er bekymret for det høye melkeinntaket og markedsføringen av melk som sunt for barn.

- Hoveddrikken bør være vann. Vi vet at barn i mange deler av verden ikke drikker melk og ender opp med en god benbygning, sier han.

I en studie som ble publisert i tidsskriftet Pediatrics i mars, skriver forskerne at trening er minst like viktig for benbygningen som å spise kalsiumholdig mat.

Studien viste også at barn som drakk mer enn tre glass melk om dagen hadde 25 prosent høyere risiko for å utvikle overvekt enn de som drakk to til tre glass om dagen.

En nyere gjennomgang av all tilgjengelig dokumentasjon, publisert i samme tidsskrift, sår ifølge AstraZenecas pressetjeneste ytterligere tvil om at kalsiumtilskudd fra melk og andre næringskilder gir bedre bentetthet og benmasse med lavere bruddrisiko for barn og ungdom.

I gjennomgangen konkluderer forskerne slik:

”Selv om melk har en fremstående plass i gjeldende anbefalinger om ernæring for barn, er det mangel på overbevisende dokumentasjon for at økt inntak av kalsium fra melk eller andre matvarekilder, gir selv en beskjeden gevinst med hensyn til benbygning hos barn og ungdom.”

Forskerne fant altså ingen sammenheng mellom inntak av melk fra meieriprodukter og bentetthet, benmasse eller brudd.

I dag anbefaler norske ernæringsmyndigheter 2-3 glass melk om dagen til barn over ett år.

Mozon.no, 10.06.2005