Melk: Den beste muskelbyggeren?

Melk bidrar til mer muskelvekst etter trening enn både soyamelk og karbohydratdrikker, ifølge forskere.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du ute etter å få mest mulig effekt av styrketreningen? Da bør du drikke melk etter treningsøkten. Det vil gi mer muskelmasse og føre til at du mister mer kroppsfett, enn hvis du drikker soyamelk eller drikke rik på karbohydrater.

Det viser i alle fall resultatene av en ny studie, der forskere sammenliknet hvilken effekt inntak av fettfri melk, soyaprotein-drikke og karbodrikke (maltodextrin) hadde på muskelvekst og fettforbrenning etter en styrketreningsøkt, ifølge WebMD.

56 unge, sunne menn på gjennomsnittlig 22 år, ble delt i tre grupper. Alle oppnådde muskelvekst, men det var altså melkedrikkerne som fikk de aller beste resultatene.

Les også: Melk gjør deg slank

Ikke overrasket
Halvor Lauvstad, helse- og treningsfysiolog og daglig leder ved Din Kost, er ikke overrasket.

- Det er ikke overraskende at kumelk kommer bedre ut enn soya. Melk har en ”biologisk verdi” på 93 prosent, mens soya har 74 prosent, sier han til Mozon.no.

Den biologiske verdien er en skala som går opp til 100. Den forteller i hvor stor grad kroppen klarer å nyttiggjøre seg proteinet som blir tilført kroppen, forklarer han.

Sliter du med formen? Slik kommer du i superform

Nybegynnere
Testpersonene gjennomførte et treningsprogram i 12 uker, og trente fem ganger i uken. De hadde ikke trent styrke åtte måneder før testen. Styrketreningen ble utført på vanlige treningsapparater, der de jobbet med alle de store muskelgruppene. Hver treningsøkt varte i én time.

Etter å ha sammenlinket testpersonenes kroppssammensetning både før og etter treningsprogrammet, viste det seg at melkedrikkerne hadde økt muskelmassen mest.

- Melkegruppen hadde en muskelvekst på 3,6 kilo, mens soyagruppen og karbogruppen hadde en vekst på henholdsvis 2,7 kilo og 1,4 kilo, forteller Stuart M. Phillips, førsteamanuensis ved McMaster University i Canada.

Les mer: Riktig mat til trening

Mistet mer kroppsfett
Melkegruppen mistet dessuten også mer kroppsfett. Ifølge Phillips mistet de nesten én kilo kroppsfett. Soyagruppen mistet omtrent ingenting, og kontrollgruppen mistet i underkant av en halv kilo.

Årsaken til resultatene er imidlertid uklare. Phillips tror at proteiner som finnes i melk, myse og kasein, muligens kan redegjøre for de bedre resultatene hos melkegruppen. Han tror også kalsiumet får kroppen til å brenne mer fett.

Selv om det bare var menn med i studien, tror Phillips at de samme resultatene vil gjelde for kvinner, men derimot ikke for erfarne vektløftere.

Frister det ikke med et glass melk etter treningsøkten? Da kan en yoghurt og cottage cheese trolig også ha samme effekt, ifølge Phillips.

Les på Lommelegen: Melk er sunt - men ikke for alle!

Dekke proteinbehovet
Lauvstad har følgende råd til de som ønsker å øke muskelmassen:

- Pass på at det totale proteininntaket gjennom hele dagen dekker ditt behov. Trener du 2 – 4 ganger i uka, ganske hard kondis og/ eller styrketrening, trenger du trolig mellom 1 og 1,5 gram protein per kilo kroppsvekt. Rett etter trening, uansett om det er kondisjon eller styrke, er det lurt å innta noe protein og karbohydrat, sier Lauvstad.

Lauvstad forklarer at oppbyggingsprosessene som skal gi økt muskelstyrke og –masse, går mer effektivt dersom du er flink til å spise rett etter trening.

- Melk er ypperlig i så måte; det inneholder både karbohydrater og protein. Andre mulige karbo- og proteinvarianter er grovt brød med kjøttpålegg, pastasalat med kjøtt, ris og kylling eller en proteindrikk/ -sjokolade, sier han, og anbefaler å ta med noe i bagen, eller å kjøpe noe på treningssenteret, så kan du heller spise et ”vanlig måltid” to-tre timer senere.

Studien er publisert i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Eller hva med å brenne fett uten trening?