"Mega mandag" er idag

Mandag 30. november vil bli årets største netthandelsdag, spår Visa.

<b>220.000 euro pr. minutt: </b> Mandagen nærmest 1. desember er den travleste handelsdagen på internett. Foto: DinSide
220.000 euro pr. minutt: Mandagen nærmest 1. desember er den travleste handelsdagen på internett. Foto: DinSideVis mer

Visa Europe forventer at 30. november vil bli den travleste dagen for Internettshopping i år, skriver selskapet i en pressemelding. Visa forventer en omsetning på Internett på 318 millioner euro i dag, hvor to tredjedeler av kjøpene vil skje med et Visa debetkort.

Visa forventer at årets juleshopping på internett vil ligge 13 prosent over nivået i 2008.

Hektisk mandag på nett

I 2007 og 2008 var den travleste dagen for internettshopping mandagen som er nærmest 1. desember. Mandag 1. desember 2008 kjøpte europeiske forbrukere julegaver for 280 millioner euro på internett. Allerede 2. november i år oversteg bruken av Visakort på internett fjorårets topp fra 1. desember. Visa baserer sin spådom på transaksjonsdata fra tidligere år samt kjøpstrender fra foregående år. Hver niende euro europeiske forbrukere benytter til personlig forbruk betales ved hjelp av et visakort.

Cirka 4,5 millioner transaksjoner vil finne sted i dag, med en trafikktopp rundt lunsjtid og en neste topp klokken 1900 i kveld. Visa forventer at det vil bli brukt 220.000 euro hvert minutt med visakort på nett i dag.

Les også: Her er det alltid åpent

I butikker handler vi like før

I butikker er den siste fredagen eller lørdagen før jul vanligvis den travleste. Siden julaften i år faller på en torsdag, forventer imidlertid Visa Europe at onsdag 22. desember vil bli årets travleste handledag. Visa foventer å håndtere 27 millioner transaksjoner verdt 1,4 millarder euro på denne dagen. Det vil gi en vekst på 9 prosent sett i forhold til fjoråret., skriver Visa.

Den beste butikkdagen er altså stadig mer enn fire ganger så stor som den beste internettdagen.

Det haster på nettet

Årsaken til den store aktiviteten på nettet idag, er nok "Black Friday"-tilbudene som markerer innledningen på julehandelen i USA. Samtidig er forbrukerne vant til at de må bestille nokså tidlig på nettet om varene skal bli levert før jul. Som DinSide har skrevet, er de første fristene for å sende pakker til utlandet med Posten allerede passert. Det begynner nok også å haste andre veien, om man vil ha tilsendt varer fra nettbutikker i USA.