Medisin kan kutte hver 4. sykehusinnleggelse

Gode nyheter til de med hjerteflimmer.

Hjerteflimmer kan gi symptomer som hjertebank, pustevansker, brystsmerter, utmattelse og svimmelhet. Mange merker også at pulsen er rask og ujevn.
Hjerteflimmer kan gi symptomer som hjertebank, pustevansker, brystsmerter, utmattelse og svimmelhet. Mange merker også at pulsen er rask og ujevn. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide Helse meldte nylig at skiløpere i Birkebeinerennet har betydelig økt risiko for hjerteflimmer sammenlignet med befolkningen for øvrig, og at ti tusenvis kan oppleve å få høyere puls enn det Northug og Bjørgen når de yter maksimalt, bare av å sitte i sofaen.

Norske helsemyndigheter har nettopp godkjent en ny behandling mot hjerteflimmer som kan redusere antall hjerterelaterte sykehusinnleggelser med 26 prosent. Den nye behandlingen kan kutte hver fjerde sykehusinnleggelse.

- Behovet for flimmerbehandling som avlaster sykehusene er stort, sier overlege Tor Martin Omland ved Sørlandet sykehus, i en pressemelding.

Er du syk uten å vite det?

Kan redusere død

De fleste forbinder hjerteflimmer med uregelmessig og veldig høy puls. Men det er en alvorlig lidelse som gir forhøyet risiko for hjerterelaterte sykehusinnleggelser, hjerneslag og tidlig død. De fleste pasienter behandles med såkalt frekvensreduserende medisin i håp om å unngå alvorlige komplikasjoner som følge av flimmeranfall.

Antallet hjerteflimmerpasienter i Norge har økt de siste årene. Minst 45 000 nordmenn lider av dette, men tallene er usikre og trolig høyere. Som følge av befolkningsutviklingen ventes omfanget å fortsette å øke med cirka 9 000 nye pasienter årlig.

For første gang på 20 år har både europeiske og norske helsemyndigheter nå godkjent en helt ny type behandling. Behandlingen er det første medisinske alternativet for pasienter med ikke permanent atrieflimmer. Den virker på selve rytmeforstyrrelsen og har vist å kunne redusere hjerterelaterte sykehusinnleggelser eller død uansett årsak.

Les også: Hjerteinfarkt farligere for kvinner

Dokumentert effekt

I en internasjonal studie, ATHENA-studien, hvor flere enn 4 600 pasienter deltok, inkludert norske pasienter, dokumenteres det at den nye behandlingen reduserer:

  • Antallet hjerterelaterte sykehusinnleggelser eller dødsfall med 24 prosent.
  • Den relative risikoen for kardiovaskulær død med 29 prosent.
  • Den relative risikoen for hjerneslag med 34 prosent.
Studien er publisert i The New England Journal of Medicine.

Store samfunnskostnader

– Omfanget av hjerteflimmerrelaterte sykehusinnleggelser i Norge er steget kontinuerlig de siste årene, og forventes å stige ytterligere. Vi har meget god kompetanse, men veldig begrenset behandlingskapasitet. Derfor er det et stort behov for behandling som reduserer pasientens risiko for sykehusinnleggelse og alvorlige følgesykdom som for eksempel hjerneslag, sier Omland, som var hovedutprøver for ATHENA-studien i Norge.

Det antas at cirka 2 250 personer med hjerteflimmer rammes av hjerneslag hvert år.
Man anslår at medisinen Multaq vil kunne redusere antallet hjerneslag med flere hundre i året, ifølge pressemeldingen.

Kostnadene til behandling av én hjerneslagspasient er 150-170 000 kroner det første året. Den samlede samfunnskostnaden ved hjerneslag er beregnet til 7-8 milliarder kroner årlig i Norge

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!