Med rosa sløyfe

Hver oktober går startskuddet for Rosa sløyfe-aksjonen, som retter fokuset på brystkreft, behandling og forebyggelse. Men bare en av tre norske kvinner sjekker brystene sine.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år får rundt 2500 norske kvinner diagnosen brystkreft. Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner i Norge og i andre vestlige land. Utenlandske eksperter frykter en epidemi av brystkreft.

Tidlig diagnose øker sjansene for å bli frisk.

- Men kvinner er ikke flinke nok til å undersøke brystene sine. En undersøkelse blant 250 kvinner viser at bare omtrent 35 prosent undersøker brystene, og da ikke regelmessig, sier Lise Høie, daglig leder ved Foreningen for brystkreftopererte.

De fleste kvinner oppdager kreftsvulster i brystet sitt selv, men dette skjer vanligvis av helt tilfeldige grunner. Systematisk undersøkelse er derfor den sikreste veien til å stille en tidlig diagnose.

Sjekk brystene selv
En selvundersøkelse er ment å gi deg trygghet og ikke det motsatte, frykt. Slik gjør du en selvundersøkelse av brystene dine på egen hånd:

Still deg foran et speil med bar overkropp. Stå rett og la armene henge slapt ned på siden. Se nøye på brystene dine. Sjekk om de har forandret seg, om de henger i samme høyde, om huden eller brystvortene viser tegn til inndragning eller om du har fått eksem. Du kan eventuelt strekke armene i været, og se etter samme endringer.

Du kan også sjekke brystene dine ved å kjenne på dem. Tenk på brystet som en klokke, og undersøk hvert bryst, time for time. Jobb systematisk og nøye rundt hvert bryst: Legg høyre hånd over hodet og bruk venstre hånd til å sjekke høyre bryst. Føl med lette trykk, fra kanten av brystkjertelen og inn til brystvorten, og bytt deretter bryst.

Du kan også undersøke ved å legge venstre hånd under venstre bryst og presse brystet opp. Klem brystet på oversiden med motsatt hånd.

Det er også lurt å undersøke brystene i dusjen etter å ha såpet dem godt inn. Og husk at brystet strekker seg opp mot armhulen. Let etter kuler i armhulene også.

- Vi anbefaler at kvinner begynner med selvundersøkelse allerede ved 35-års alder. Hvis de gjør dette regelmessig lærer de brystene sine å kjenne, og da er det lettere å kjenne noe som ikke har vært der tidligere. Undersøkelsen bør gjøres en gang per måned rett etter menstruasjon, forklarer Høie.

Det anbefales at kvinner med store bryster undersøker brystene sine liggende. Og husk at en kul i brystet eller i armhulen ikke behøver å bety at du har kreft.

Les også: Riktig mat mot brystkreft.

Oktober er blitt den internasjonale brystkreftmåneden, med en rosa sløyfe som symbol. I Norge står Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererte bak en rekke ulike arrangementer over hele landet.

Rosa sløyfe-aksjonen 2006 har som hovedmål å vise solidaritet med de som rammes av brystkreft, samt å samle inn penger til et prøveprosjekt med mammografiscreening for kvinner fra 45 år.

Visste du at kvinner som trener har større sjanse for å overleve kreftsykdom?

 

Mozon.no, 07.10.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer