Med mobiltelefonen som lommebok

Snart kan du benytte mobiltelefonen til både store og små pengetransaksjoner.

Snart blir lommebok med småpenger overflødig. Det holder snart å ta med mobiltelefonen når du skal handle i smått, og etterhvert også for større transaksjoner.

Mobilbetalt leskedrikk

NetCom og Siemens lanserer i disse dager et prøveprosjekt der du kan handle brus i spesielle automater og betale via mobiltelefonen. Automatene er utplassert to steder i Oslo-området, og skal til forveksling ligne på vanlige brusautomater. Men her putter du ikke på penger. På automaten står et telefonnummer som du ringer opp via mobiltelefonen. Der får du instruksjoner som aktiverer automaten. Så velger du hva du vil drikke på vanlig måte.

Konstituert informasjonssjef i Siemens, Stein Bjørnbekk, ser for seg at denne typen mobil handel også kan være egnet til for eksempel betaling av parkeringsavgifter, trikkebilletter og andre småbeløp.

Parkeringssystem

Firmaet Easy Park hevder å ha et system som benytter SMS meldinger for registrering av parkering. Her kan du få regning på parkeringen en gang i måneden, for eksempel sammen med mobiltelefonregningen din. Mer om dette finner du her.

Kinobilletter

Også Telenor er godt i gang med prøveprosjekter for mobil betaling. Ved Fram Kino i Bodø har flere kunder testet bestilling og betaling av kinobilletter via mobiltelefon. Planen er at dette i løpet av høsten skal utvides til å gjelde alle kinoer som ligger på Filmweb.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobil bankterminal

Men planene stopper ikke her. Målet er å gjøre mobiltelefonen om til en bærbar betalingsterminal. Det vil si at du etterhvert også skal kunne benytte den til å trekke direkte fra bankkontoen, i tillegg til at telefonens SIM-kort skal kunne fylles opp med penger som kan trekkes ved småbetalinger. (Omtrent som et bankkort, bare med mindre beløp.)

Ser man dette i sammenheng med WAP-teknologien som blir tilgjengelig for vanlige mobilbrukere om noen uker (i alle fall for deg som legger ut noen tusenlapper for de første telefonmodellene), er det nesten ikke grenser for hva du skal kunne handle med mobilen som betalingsterminal. Les mer om dette i artikkelen om 5428 TARGET="_top">mobile banktjenester og om 5540 TARGET="_top">Telenors WAP-portal.

Men som tilfellet har vært for annen ny betalingsteknologi: Det kan ta tid før "massene" vil adoptere tankegangen, og stole på systemene i tilstrekkelig grad til at det tar av.