Med klokka som veiviser

Klokka forteller ikke bare hvor langt på dag det er. Med GPS-klokke kan du få nøyaktig informasjon om hvor du befinner deg i påskefjellet.

Kart og kompass er vel og bra, men det siste nye for de som skal orientere seg i påskefjellet et såkalt Globalt posisjoneringssystem (GPS). GPS er et navigasjonsutstyr som kommuniserer med satellitter i verdensrommet.

GPS- apparatet kan angi nøyaktig hvor du befinner deg, og retningen dit du skal. Feilmarginen er på fem til ti meter.

Populært blant fjellfolk

Det er ikke bare teknofriker som velger å ta med seg GPS-utstyr i påskefjellet. Bare i fjor ble det ifølge importørene av GPS-apparater solgt over 16.000 apparater i Norge.

Du kan få både håndholdt GPS, eller det siste nye som er en klokke fra Casio med innebygd GPS. Velger du klokke i stedet for håndholdt GPS, må du regne med å betale noen tusenlapper ekstra.

Dyrt og utsolgt

Casios GPS-klokke, til rundt 4.500 kr. Det finnes også en nyere modell som urmakeren ikke hadde ennå.
Casios GPS-klokke, til rundt 4.500 kr. Det finnes også en nyere modell som urmakeren ikke hadde ennå. Vis mer

Det er ikke helt lett å få fatt i den nyeste GPS-klokka fra Casio. Selv om klokka koster 4.900 kroner, ligger den ikke og støver ned i butikkhyllene. Denne klokka inneholder høydemåler, satellittnavigering, oppladbare batterier og PC-link.

Av seks urmakere i Oslo og Bergen, var det kun én som hadde den nyeste GPS-modellen (PRT-2 GP) fra Casio inne. De andre var utsolgt, eller ventet på å få den inn.

Klokke med kompass

Et alternativ til den nyeste GPS-klokka er en eldre modell. Forskjellen er at ”den gamle modellen” er større, og at den ikke har PC-link.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ”gamle modellen” (som er avbildet) koster normalt 4.500 kroner. Men Urmaker Bjørklund på Arkaden i Oslo selger den med 30 prosent rabatt i disse påsketider. Det vil si at du får den for 3150 kroner.

I denne klokka fra Casio er det kompass og høydemåler.
I denne klokka fra Casio er det kompass og høydemåler. Vis mer

Blir dette for dyrt for deg? Et alternativ er klokke med kompass (avbildet). De får du for 2.000 kroner og oppover, og er lettere å finne hos urmakerne.

Håndholdt GPS

Håndholdt GPS er mer brukt enn klokke med GPS. Disse får du kjøpt i elektriske butikker, sportsbutikker og i båtbutikker. Hos G-Sport i Oslo selger de håndholdt GPS til 1599 kroner. Du kan få de dyrere. GPS-utstyr som koster 5.000 kroner er ikke uvanlig.

Forskjellen mellom billig og dyr GPS er at med de billige er du avhengig av å ha et kart i tillegg til det håndholdte utstyret. Den billige varianten oppgir posisjonen din i tall, mens den dyre varianten også viser et kart.

Kjøper du klokke med innbygd GPS, får du ikke med kart.

DinSide Motor har tidligere laget en stor guide til GPS-navigering. Her leser du mer om håndholdte GPS-mottakere

Husk kart og kompass

Uansett om du har nytt, gammelt, dyrt eller billig GPS utstyr, er det greit å forsikre seg før man drar ut på langtur. Ta derfor med kart og kompass i tillegg.

- Selv om dagens utstyr holder en meget høy kvalitet, må vi ikke glemme at det er elektronikk vi snakker om. Blir batteriet utladet, er det ubrukelig, sier innkjøpssjef i Elkjøp, Jon Lyngra, til nyhetsbyrået Newswire.