Med kjøttetende bakterier i gymbagen

Du føler deg kanskje sunn og frisk etter en svett treningsøkt. Men gymbagen og innholdet i den kan være alt annet enn sunt.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruker du håndkleet til å tørke av styret på treningssykkelen før du tørker bort svetten i ansiktet? Og legger du deg ubekymret ned på yogamatten som hundrevis har ligget på før deg?

Da ber du om trøbbel: Treningssenteret, gymbagen og innholdet i gymbagen din er nemlig potensielle sykdomsbomber, mener flere eksperter.

Er du redd for bakterier? Lukk opp vinduet, anbefaler forskerne:

Fotvorter og fotsopp
En gjennomsnittlig yogamatte inneholder ikke mindre enn 100.000 bakterier per kvadratcentimeter. Og det er hundre ganger mer gjærsopp og mugg i de gamle joggeskoene dine enn i en toalettskål, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Resultatet av treningsøkten kan raskt bli fotvorter, fotsopp og løse tånegler heller enn muskler og bedre kondis.

- Sopp trives i fuktig miljø, så hvis mattene ikke blir holdt plettfrie, kan de være et perfekt ynglested, sier yogalærer Panilla Marott til Daily Mail.

Kjøp din egen yogamatte som du vasker en gang i blant, og sørg for å lufte joggeskoene grundig mellom øktene, er rådet hennes.

Kjøttetende bakterier
Om ikke fotvorter og løse tånegler får alarmen til å gå hos deg, ringer det kanskje svakt når vi nevner kjøttetende bakterier? Forskere har nemlig funnet en ny type stafylokokker i MRSA-familien som ikke kvier seg for å smitte unge og friske.

Bakteriene har tilegnet seg evnen til å produsere en sterk gift som fører til infeksjoner i hud og vev som i verste fall er kjøttetende, skriver Daily Mail.

- Overføring via nærkontakt og å dele håndklær og treningstøy er en betydelig risikofaktor, advarer Dr. Sally Bloomfield ved International Scientific Forum on Home Hygiene i London.

Du bør heller ikke bruke samme håndkle til å tørke av treningsapparatene som ansikt og hender. Da tar du nemlig lett med deg andres bakterier, påpeker eksperten.

Bakteriene yngler også på arbeidsplassen din, og kvinner er mest utsatt:

Heng opp bagen
Selve treningsbagen er heller ikke bakteriefri sone. Setter du den på gulvet, kan du raskt plukke med deg diverse uhumskheter. Får du det på fingrene og deretter pirker deg i tennene, kan du være ille ute.

Så sørg for å henge treningsbagen på en krok i garderoben, pakk ut av den så snart du kommer hjem og luft den etter bruk, anbefaler Daily Mail.

Du bør heller ikke slenge håndveska di på spisebordet:

- Ikke dropp treninga!
Lege i Olympitatoppen, Ola Rønsgård, understreker imidlertid at treningssenteret ikke er noen større ”risikosone” enn alle andre offentlige steder.

- Det er klart at vi utsettes for smittefare når vi tar på og er i nærheten av felles objekter, enten det er en vektstang eller en sjekkinnskranke på SAS. Men du er ikke mer utsatt på et treningssenter enn på restaurant, sier han.

Rønsen påpeker også at bakterier ikke bare er av det onde, og noen av dem trenger vi rett og slett. Bakterieskrekk er langt fra noen grunn til å droppe treninga, og du trenger ikke kjøpe din egen yogamatta, mener han.

- Renhold er viktig, men jeg tror norske treningssentre i utgangspunktet har gode rutiner for dette, sier han.

Farlig eller ikke farlig? Her er Olympiatoppens hygiene- og helseråd: