<b>Disse glassene er med i testen:</b> HiPP - fine grønnsaker og kalkun, SMÅFOLK - urtegryte med kylling og kalkun, Nestlé – potet- og kalkungryte og Holle - gresskar og kylling.  Foto: K. Steenbuch DinSide Helse
Disse glassene er med i testen: HiPP - fine grønnsaker og kalkun, SMÅFOLK - urtegryte med kylling og kalkun, Nestlé – potet- og kalkungryte og Holle - gresskar og kylling. Foto: K. Steenbuch DinSide HelseVis mer

McBarnemat eller helsekost?

Ferdiglaget barnemat er enkelt og kjapt. Vi har vurdert hvor bra det er for barnet ditt.

Ferdiglaget barnemat skal være så lik hjemmelaget mat som mulig (SMÅFOLK).

Økologisk tankegang og høy kvalitet er basisen for HiPPs barnematproduksjon.

Holle tilbyr barnemat laget med økologiske og biodynamiske råvarer med svært høy kvalitet.

Hos Nestlé går vi enda lengre enn hva loven krever for å garantere høy kvalitet og sikkerhet.

I butikken er det et stort utvalg av middagsglass til barn, og vi blir lovet at varen er av høy kvalitet, er så godt som hjemmelaget og/eller kommer fra økologiske råvarer. Men er middagsglassene egentlig bare fast food for de små?

- Sunne alternativer
Har du bestemt deg for at dagen ikke er lang nok til å lage middag til den lille, og du må gå for et middagsglass - med en snev av dårlig samvittighet? Da kan ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama, betrygge deg med at det er strenge regler for hva barnematglassene kan inneholde.

- Og det er absolutt sunne alternativer, sier hun.

«Det er fullstendig unødvendig å tilsette salt for barnets skyld.»


Arsky har på vegne av DinSide Helse sett på fire middagsglass for barn fra 8-12 måneder, fra fire forskjellige produsenter. Arsky har vurdert både ingrediensene og næringsinnhold. Middagsrettene har forskjellig navn, men inneholder omtrent det samme.

- Det du kan være oppmerksom på er i hvilken rekkefølge ingrediensene står presentert i navnet. Er det en kylling- og grønnsaksgryte, eller en grønnsaks- og kyllinggryte, spør hun, og legger til at dette bør ha noe å si for hvor mye protein retten inneholder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingrediensene må alltid settes opp i fallende rekkefølge. Dette betyr at den ingrediensen det er mest av, er nevnt først.

Se også på fett- og saltinnholdet.

Unødvendig med salt
- Fettinnholdet er også nøye regulert fra myndighetenes side, sier Arsky.

I de glassene som inneholder forholdsvis lite fett, står det ofte at du skal røre inn litt fett på egenhånd. Arsky anbefaler for eksempel å bruke rapsolje, og røre det inn rett før servering.

- Barnet trenger fett! Så uten dette tilskuddet kan måltidet bli for magert, uttaler Arsky.

Men hvorfor har noen av glassene salt i? Foreldre rådes jo til å være forsiktige med mengden salt de gir til barna.

- Det er fullstendig unødvendig å tilsette salt for barnets skyld. Grønnsakene og kjøttet inneholder salt naturlig, sier Arsky. Hun tror det tilsettes salt av to grunner – litt for holdbarheten, men mest for de voksne, som ofte smaker på maten.

- Maten skal jo helst falle i smak hos oss også! Men dette er bare tull. For ungene er disse middagsrettene smaksbomber uansett, sier hun, og minner om at grensen for saltinnhold er på 200 mg per 100 gram.

Varier mellom middagsglass og hjemmelaget mat, oppfordrer ernæringsfysiologen. Foto: colourbox.com
Varier mellom middagsglass og hjemmelaget mat, oppfordrer ernæringsfysiologen. Foto: colourbox.com Vis mer


Tok ut saltet
SMÅFOLK barnemat for barn fra åtte måneder er kun tilsatt en liten og kontrollert mengde salt, ifølge dem selv.

- SMÅFOLK tok saltet ut av alle barnematglassene i 2002 etter ønske fra forbrukerne og helsepersonell. Dette førte til et dramatisk fall i salget og mange henvendelser fra foreldre angående smaken. Det ble besluttet å tilsette litt salt igjen, i barnematen til barn fra åtte måneder, men i helt minimale og kontrollerte mengder og i henhold til forskriftene for barnemat, forsikrer klinisk ernæringsfysiolog Helene Jeber i SMÅFOLK barnemat.

I denne testen er det HiPP som har høyest saltinnhold med 180 mg (per 100 gram). Nestlé og SMÅFOLK har bare halvparten så mye. Holle har 11 mg.

HiPP bekrefter ovenfor DinSide Helse at produktet deres som er med i testen inneholder salt. Dette middagsglasset er for barn fra 12 måneder. HiPPs barnemat for barn under 12 måneder inneholder ikke salt. De reviderer stadig vekk innholdet i barnematen i samråd med næringseksperter.

Selv om noen av glassene inneholder mer salt enn andre, er forskjellene ellers altså ganske små, ifølge Arsky.

Finn noe som smaker godt
- Det blir opp til den enkelte å finne noe som smaker godt, noe som har passe konsistens for barnet og noe som komplimenterer resten av barnets kosthold, sier Arsky.

Hun legger til at det er viktig å variere mellom ulike middagsglass, eller mellom middagsglass og hjemmelaget middag.

- Det er viktig for å utfordre barnets smaksløker. De som spiser variert som små, har lettere for å spise variert når de blir større også, sier hun.

Hun anbefaler å prøve å lage litt mat selv også, for da har man full kontroll på ingrediensene. Da kan du ta med friske og rene råvarer, og kutte ut salt og sukker. Eksperimenter gjerne litt med milde urtekrydre som oregano og basilikum.

Utsett kaker!
Og når det kommer til søtsaker har Arksy et klart råd:

- Utsett kaker, is og godterier så lenge som mulig! Jeg har aldri møtt på et barn som har lidd av for sen introduksjon til dette. Derimot ser vi ofte barn som har lidd av for tidlig introduksjon, ved at de blir matleie og bare vil ha søtt. Så vent så lenge du kan!

Glassene som ble testet er: HiPP - fine grønnsaker og kalkun, SMÅFOLK - urtegryte med kylling og kalkun, Nestlé – potet- og kalkungryte og Holle - gresskar og kylling.