<strong><B>FØDSELSNUMMER:</strong></B> Venstre-leder Trine Skei Grande forteller at hun ble bedt om å oppgi fødselsnummer da hun skulle kjøpe en brødrister. Foto: CAROLINE ROKA/VENSTRE
FØDSELSNUMMER: Venstre-leder Trine Skei Grande forteller at hun ble bedt om å oppgi fødselsnummer da hun skulle kjøpe en brødrister. Foto: CAROLINE ROKA/VENSTRE Vis mer

Måtte gi ut fødselsnummer for å kjøpe brødrister

Nå vil Datatilsynet vurdere bruken av fødselsnummer i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har opplevd å få beskjed om å oppgi fødselsnummer da jeg skulle kjøpe en brødrister, forteller Venstre-leder Trine Skei Grande i forbindelse med en konferanse om identitetstyveri.

Og hun er ikke alene. Mange forbrukere har opplevd å måtte levere fra seg sensitive personopplysninger for å kunne kjøpe varer i butikk og på nett.

Datatilsynet er svært kritiske til at du er nødt til å gi fra deg denne typen informasjon når det ikke skal være nødvendig.

- Vi ser at det spørres om fødselsnummer i alt for mange sammenhenger. Du blir for eksempel spurt om å oppgi nummeret ditt når du kjøper ting på nettet, selv om det ikke skal foretas noen kredittvurdering, sier direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet til DinSide.

LES OGSÅ: - Kommer til å bli lite gøy å være norsk

Vil vurdere til neste år

FAKTA: Fødselsnummer

 • Et fødselsnummer består av 11 sifre
 • Du kan dele fødselsnummeret inn i to deler: fødselsdato og personnummer
 • Fødselsdato er de seks første sifrene som viser hvilken dato vedkommende er født, i rekkefølgen dag, måned, år (DDMMÅÅ)
 • Personnummeret er de fem siste sifrene i fødselsnumret, og er unik i kombinasjon med fødselsdato for hver enkelt person i landet

 • Thon sier Datatilsynet mottar mange klager fra forbrukere som har blitt bedt om å oppgi fødselsnummer. Mange spør hvorfor butikkene ikke bruker for eksempel et kundenummer i stedet for fødselsnummer til å identifisere kunden.

  Datatilsynet vil nå vurdere om bruken av fødselsnummer bør innskrenkes.

  - Jeg vet ikke helt om vi har hatt en klar nok linje på akkurat dette. Det kan hende vi må ta en beslutning på hva vi skal tillate når det gjelder bruk av fødselsnummer. Akkurat den debatten har vi ikke tatt ennå, men vi har lovt å ta den.

  DinSide: - Når da?

  - Til neste år, sier Thon til DinSide.

  <strong><B>VURDERER:</strong></B> Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier at bruken av fødselsnummer må vurderes. Her fra ID-tyverikonferansen som ble arrangert av blant andre Norsis denne uken. Foto: Per Ervland
  VURDERER: Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet sier at bruken av fødselsnummer må vurderes. Her fra ID-tyverikonferansen som ble arrangert av blant andre Norsis denne uken. Foto: Per Ervland Vis mer


  VIKTIG: Seks tegn på å at du er blitt utsatt for ID-tyveri

  Ingen grunn til å bruke fødselsnummer

  Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) er sterkt kritisk til at enkelte aktører krever at fødselsnummer utleveres.

  - Jeg ser ingen grunn til at idrettslag, medlemskartotek hos ulike foreninger og liknende skal benytte dette, sier Meyer til DinSide.

  Han synes butikker skal bruke andre metoder enn fødselsnummer for å identifisere kundene sine.

  - Etter mitt syn, er det ingen tungtveiende grunner til at vanlige butikker skal kreve fødselsnummer. De kan opprette sine egne kundenummer for å skille kundene fra hverandre.

  Meyer ber om at folk holder tilbake nummeret med mindre det er helt nødvendig å gi det fra seg. Og i noen sammenhenger er det greit.

  - Inntil videre vil jeg anbefale å være restriktiv med å dele fødselsnummeret med flere enn absolutt nødvendig. Absolutt nødvendig vil si offentlige myndigheter og finansnæringen. Sistnevnte har fått lov å benytte fødselsnummer som entydig identifikator i henhold til Hvitvaskingsloven for å være sikker på at de samhandler med rette vedkommende.

  <strong><B>HOLD IGJEN:</strong></B> Christian Meyer i Norsis oppfordrer til å ikke gi ut fødselsnummer ukritisk. Foto: Per Ervland
  HOLD IGJEN: Christian Meyer i Norsis oppfordrer til å ikke gi ut fødselsnummer ukritisk. Foto: Per Ervland Vis mer


  Inntil videre?

  Det er ikke uten grunn at Meyer sier at du skal være forsiktig med utlevering av fødselsnummer inntil videre. Meyer håper at bruken av fødselsnummer i Norge vil endre seg.

  - I andre land er fødselsnummer eller dets like fritt tilgjengelig informasjon, akkurat som et organisasjonsnummer. De landene som har det fritt tilgjengelig har ikke det samme problemet som oss. Sverige er et av dem, da må de jo ha andre mekanismer for å bekrefte identiteten. Da er det tilgjengelig for alle å sjekke identiteten, men du får ikke gjort noe med det, jeg bare vet at du er du, forklarer Meyer.

  DinSide: - I Norge er det altså for enkelt å misbruke informasjonen?

  - Ja, fordi vi bruker det som en autentikator, ikke bare indentifikator, og det er viktig å skille mellom disse to. I Sverige bekrefter du identiteten med sitt nasjonale id-kort, som jeg håper Norge snart får på plass, sier Meyer til DinSide.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer