Matkrig mot kvisene

Prøver du å få sving på huden din i sommer, og bli kvitt kviser og urenheter? Da bør du ta en titt på tallerkenen din!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har prøvd diverse kremer, kvisemidler og kanskje flere type naturmidler og kjerringråd, for å få vekk kviser på ansikt og kropp. Men har du noen gang tenkt på at veien til en finere hud kan være gjennom det du putter i munnen?

Eller stresser du fram kvisene?

Ved å spise lavglykemisk mat vil du ikke bare gjøre huden din en tjeneste, men du kan i tillegg oppleve å gå ned i vekt, ifølge ekspertene.

Mer kviser i vesten
Den nye studien er den første til å se på hvordan en spesiell type kost kan påvirke kviser, eller såkalt akne vulgaris.

Forskere gjorde dette ved å sammenlikne effekten av en lavglykemisk diett og en tradisjonell høyglykemisk diett med kliniske og hormonelle aspekter ved akne vulgaris.

I studien fulgte forskerne 43 menn med akne i 12 uker. Halvparten spiste høyglykemisk mat, som består av mye sukker og stivelse som brød, poteter, pasta og ris, mens den andre halvparten spiste lavglykemisk mat, som innebærer lite sukker, lettfordøyelige karbohydrater, mer protein og sunt fett.

- Gruppen som spiste lavglykemisk fikk dobbelt så stor bedring på sin akne og samtidig gikk de ned i vekt, sammenlignet med gruppen som spiste høyglykemisk, sier indremedisiner Fedon Lindberg, som har sett på studien.

Studien er publisert i tidsskriftet journal of the American Academy of Dermatology.

Les også: Nytt håp for kvisetryner

Akne vulgaris er en vanlig hudlidelse som berører mellom 85 og 100 prosent av den vestlige verden, ifølge Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition. Men til tross for den høye forekomsten i Vesten.

Norske eksperter er også kjent med at det er en sammenheng mellom kosthold og hud.

Les også: Ny advarsel mot kvisemiddel

Kroppens største organ
- Det er en sammenheng mellom for høyt testosteron og insulinproduksjon og akne/kviser, både hos menn og kvinner. Det er slik at alt som øker disse to hormonene kan bidra til mer kviser. Det er også forklaringen at man får mest kviser under puberteten, når testosteronet stiger, forklarer Lindberg til Mozon.no.

Han legger til at et lavglykemisk kosthold reduserer blodsukkerbelastningen og dermed insulinet, som igjen medfører lavere testosteronnivå. Det fører til mindre akne.

- Store internasjonale studier viser at å velge lavglykemisk kost bidrar til bedre vektkontroll, bedre blodsukker, redusert risiko for diabetes, samt mindre risiko for hjertesykdom, betennelsestilstander og en rekke kreftformer som brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft, sier han.

Anne-Lise Kendel ved Haukeland Spa & Helseklinikk er også kjent med sammenhengen.

- Det er en interessant studie om enn ikke med overraskende resultater. Det er ikke mulig i dagens opplyste samfunn å ikke se en direkte sammenheng mellom hva vi putter i oss - og hva kroppen responderer med, sier hun.

Les også: Sommerens skjønnhetstips

Hun legger til at huden fungerer som kroppens største organ, men er kanskje den man tar minst hensyn til.

- Smertefulle erfaringer
- De fleste ungdommer har gjort sine egne "smertefulle" erfaringer med hensyn til kviser etter inntak av chips, frityrstekt mat, sukker og fett. Jeg er totalt overbevist om at et sunt kosthold - og med dette mener jeg storinntak av grønnsaker, frukt, grovt brød, fisk og vann, er med til å gi huden det beste grunnlag man kan for å ha en sunn, ung, frisk og glødende hud.

- Lavglykemiske matvarer er for eksempel grønnsaker som inneholder lite stivelse. Det vil si de som vokser over jorden, men også rotgrønnsaker med unntak av poteter, søtpoteter og pastinakk. Også bær, frukt - med unntak av bananer, dadler, ananas og mango, samt belgfrukter som linser, erter, bønner og kikerter i tillegg til hele gryn, er sunne lavglykemiske matvarer, tilføyer Fedon.

Kendel vil imidlertid også presisere at man er ikke garantert problemfri hud ved å spise riktig.

- Gener, forurensning, hormoner, stress og bakteriell påvirkning spiller også inn.

Slik kan du spise deg yngre

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!