Matforgiftet? Du må klage!

De fleste har prøvd å være matforgiftet, og vet hvor ille det er. Men få klager etterpå - noe de virkelig burde.

Stygt syk

Var maten god eller dårlig for deg? Illustrasjon: Per Ervland.
Var maten god eller dårlig for deg? Illustrasjon: Per Ervland. Vis merDe fleste har prøvd å være matforgiftet - og vet hvordan det er. Men de færreste klager, selv om de godt vet hva som gjorde dem syke. Det er synd.

- Dersom du vet at du er blitt matforgiftet, og vet hvor det har skjedd, er det fryktelig viktig at du melder fra. Både til restauranten der du ble syk, og også til Mattilsynet, som i dette tilfellet er tilsynsmyndigheten, sier juridisk rådgiver i Forbrukerrådet, Helga Skofteland.

I tillegg er det viktig at du går til legen, for å få bekreftet at du virkelig har vært syk.

Matforgiftet

Vil du klage neste gang du blir matforgiftet? (Avsluttet)
Ja(65%) 96
Nei(18%) 26
Vet ikke(17%) 25
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vil endre loven

- I dag er det dessverre slik at man ikke får erstatning for tort og svie, noe man eksempelvis gir i Danmark. Men vi jobber med saken, og forslag er lagt frem for stortinget. Men dette vil nok ta noe tid, da det vil kreve en endring i hele lovverket, sier Skofteland.

Ifølge rådgiveren skal man imidlertid ha krav på erstatning for direkte utgifter i forbindelse med sykdommen, altså selve maten man ble syk av, og kostnader til legehjelp og medisiner, eventuelt transport.

Problemet er så bare å bevise at det virkelig var restaurantbesøket man ble syk av, noe som i praksis kan være vanskelig. Likevel er det nok sannsynlig at mange (i alle fall de seriøse) restaurantene vil ordne opp dersom man sier fra.


Positiv spiral

At det skal nytte å klage, er Skofteland ikke i tvil om.

- Vi i Forbrukerrådet ønsker trygge produkter for forbrukerne. Og får vi til et system der folk sier fra, fordi det virkelig nytter å klage, kan vi få en positiv spiral. Da vet også restaurantene at de må skjerpe seg, sier hun, og legger til:

- Mørketallene på hvor mange som i dag blir matforgiftet, er høye. Men får Mattilsynet vite om de tilfellerne der folk er blitt matforgiftet, blir jobben også enklere for dem. For eksempel dersom flere melder fra om problemer fra samme restaurant, avslutter hun.

Ifølge Mattilsynet er det både mulig å ringe 06040 for å klage, eller å legge inn skriftlig melding via Mattilsynets hjemmeside.