Maten som spiser kiloer

Derfor bør du alltid ha asparges, artisjokk og hvitløk i marskapet.

SUNT OG GODT: Asparges, artisjokk og hvitløk kan reduserer apetitten, og gi kroppen en bedre kontroll på blodsukkernivået, mener forskere. Foto: Panthermedia
SUNT OG GODT: Asparges, artisjokk og hvitløk kan reduserer apetitten, og gi kroppen en bedre kontroll på blodsukkernivået, mener forskere. Foto: Panthermedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du får kanskje dårlig ånde av å spise hvitløk, eller luktende urin etter å ha spist asparges - men disse grønnsakene har heldigvis flere positive sider enn negative.

Nå holder forskere på å finne ut om et kosthold, som er rikt på enkelte typer fiber, kan gjøre deg mindre sulten og forbedre kroppens evne til å kontrollere blodsukkernivået, ifølge Telegraph.co.uk

Les også: Én milliard mennesker er overvektige

Slik virker de

Noen av de «magiske matvarene» er:

 • Hvitløk
 • Asparges
 • Artisjokk
 • Disse inneholder en spesiell type karbohydrater, så kalt fermenterbare karbohydrater, et kostfiber som gjærer i tarmen.

  De antas å kunne aktivere utslipp av hormoner i tarmene, noe som reduserer matlysten og gjør at kroppen får bedre kontroll over blodsukkernivået.

  Les også: Dette reduserer risikoen for diabetes type 2

  Prøver å forhindre utbrudd

  En veldedighetsorganisasjon som jobber med diabetes, «The charity Diabetes UK», finansierer nå forskningen, som går ut på å finne matvarer med helsegunstige fordeler. Disse funnene kan innebære en endring når det gjelder behandling av fedme og type 2-diabetes.

  Forskningen vil pågå i tre år. Her skal de blant annet finne ut hvordan apetitten og blodsukkernivået er regulert i folk som er i risikogruppen for type 2-diabetes, slik at de kan forsøke å forhindre eventuelle utbrudd.

  - Dersom vi lykkes, vil denne studien kunne avgjøre om om fermenterbare karbohydrater effektivt og rimelig kan redusere den enkeltes risiko for å utvikle diabetes, sier Nicola Guess, forskingsleder og kostholdsekspert ved Imperial College i London.

  Les også: Vurderer du lavkarbo-diett?

  Spis grønne grønnsaker

  Ifølge Lommelegen går type 2-diabetes ut på at insulinet virker dårlig. Sykdommen er vanligst hos overvektige personer og hos eldre.

  Det er to prosent av befolkningen i Norge som har diabetes, om mellom 80 og 90 prosent av disse har type 2-diabetes.

  Men det er også flere ting som tyder på at du kan spise deg til en bedre helse. Dersom du daglig spiser grønne gønnsaker som brokkoli, grønnkål, spinat, rosenkål og kål kan redusere risikoen for å få type 2-diabetes med 14 prosent. Det viser et studie som ble publisert i «the British Medical Journal».