Maten skal bli dyrere

Regjeringen vil øke merverdiavgiften på mat.

Statens institutt for forbruksforskning er sikre på at det er kundene som vil merke momsøkningen. Foto: Per Ervland
Statens institutt for forbruksforskning er sikre på at det er kundene som vil merke momsøkningen. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra neste år økes momsen på alle matvarer, ifølge NRK.no.

Statsbudsjettet som legges frem neste uke, skal ifølge NRK, inneholde en matmomsøkning på ett prosentpoeng. Dette gir en merverdiavgift på mat på 15 prosent.

– Det er forbrukerne til syvende og sist som betaler merverdiavgiften, sier Randi Lavik, prosjektleder ved Statens institutt for Forbruksforskning (SIFO).

Hun har forsket på hvordan momsendringer påvirker hva maten faktisk koster og sier til NRK at det ikke er noen tvil om at forbrukeren sitter igjen med regningen til slutt.

Hvor smart er det å handle på Smart Club?

Vit hvor du bør handle

Synes du maten er dyr nok, bør du i alle fall velge den rimeligste dagligvarekjeden når vi handler. DinSide gjennomfører jevnlig grundige pristester på dagligvarer for å finne ut hvem som egentlig er billigst på mat.

Selv om Rema 1000 reklamerer med at «det er sluttsummen på kassalappen som teller», så var det Kiwi som stakk av med seieren i matpristesten tidligere denne måneden.

I vår matpristest får du også svar på hvem som gir deg flest billige varer i handlekurven.

Lavere merverdiavgift på mat

Det skal for ordens skyld nevnes at merverdiavgiften, ofte kalt moms, på dagligvarer er betydelig lavere enn på andre varer og tjenester.

Mens dagligvarer hittil har vært beskattet med 14 prosent, så er merverdiavgiften normalt 25 prosent.